Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Companiile estice controlează o treime din transportul internațional al Spaniei

Cel mai recent studiu al Ministerul Transporturilor din Spania privind transportul rutier internațional de marfă arată că flotele companiilor de transport de tip „cutie poștală“, stabilite în Est, au o prezență tot mai mare în transportul internațional cu origine sau destinație în Spania, dar și în cel de cabotaj, potrivit Transporte Profesional. Între acestea, flotele cu sediul în România au ajuns să-și revendice rolul companiilor portugheze, prin efectuarea a 32% din totalul transportului de cabotaj din Spania.

În 2019, flotele din țările din Europa de Est, majoritar românești și lituaniene, au transportat 28% din totalul importurilor rutiere de mărfuri din Spania. În ceea ce privește exporturile spaniole, flotele din țările estice controlează un procent similar (27,2%), cu o prezență mai mare a companiilor lituaniene, comparativ cu cele din România și Bulgaria. „Este frapant că, deși originea mărfurilor nu este din țările estice, flotele acestor țări transportă în mod disproporționat mărfurile înspre/dinspre Spania, ceea ce arată că sunt companii delocalizate, care au ca unic scop obținerea unor costuri fiscale și de muncă mai mici, dar fără nicio activitate reală în aceste țări“, arată Federația Națională a Asociațiilor de Transport din Spania (FENADISMER). „Prezența nu se simte doar în transportul internațional spaniol, ci și în transportul intern din Spania, în ciuda faptului că flotele provin din țări UE îndepărtate de țara noastră. Pe lângă creșterea cu 31% a activității de cabotaj a flotelor românești, a fost importantă și cea de 46% a celor lituaniene, urmate de cele poloneze și bulgare.“

Pentru a evita această concurență neloială care provoacă multe daune companiilor de transport spaniole, FENADISMER cere acum guvernului spaniol să urgenteze transpunerea în legislația spaniolă a noului Pachet Mobilitate, care ar trebui să intre în vigoare în martie 2022 și care va ascuți lupta împotriva companiilor de tip „cutie poștală“.

Articole similare

Ad