Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Studiu Fraunhofer: Sunt necesare 1.200 de puncte de încărcare pentru camioanele electrice

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Fraunhofer în numele Asociației germane a industriei auto (VDA), pentru a se putea atinge obiectivele UE privind emisiile de CO2 (-30%, comparativ cu 2019), de-a lungul autostrăzilor din Germania sunt necesare până în 2030 cel puțin 260 de stații, cu 1.200 de puncte de încărcare pentru camioanele electrice.

Experții au calculat că pentru vehiculele comerciale grele sunt necesare locații de încărcare rapidă la fiecare 50 de kilometri. Astfel, pentru a crește cota de camioane electrice în flota totală de vehicule comerciale grele la aproximativ 5%, rețeaua rutieră are nevoie de 630 de puncte de încărcare individuale, iar pentru o cotă de 15% sunt necesare 1.200 de puncte de încărcare de-a lungul autostrăzilor.

Datorită kilometrajului zilnic ridicat al camioanelor grele, este necesară încărcarea regulată a vehiculelor în spații publice. În scenariile lor, experții presupun că aproximativ jumătate din energia electrică necesară pentru camioanele electrice ar putea fi încărcată pe autostrăzi, adică în locații publice, și că ar trebui prevăzut un timp mediu de așteptare de cinci minute înainte ca un punct de încărcare să devină liber. Scopul trebuie să fie încărcarea suficientă a vehiculelor în intervalele legale de pauză de 45 de minute, ceea ce necesită construirea rapidă a unui sistem performant cu 350 kW.

Experții de la Fraunhofer estimează costurile totale pentru extinderea unei rețele de stații de încărcare a camioanelor de-a lungul autostrăzilor între 200 și 500 de milioane de euro, în funcție de densitatea punctelor de încărcare, de penetrarea pe piață a camioanelor electrice și de reducerea costurilor în infrastructură. Datorită timpilor de livrare lungi, experții fac presiuni pentru a se începe rapid construcția acestor locații.

Articole similare

Ad