Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Solaris lansează Urbino 15 LE electric

Solaris și-a completat portofoliul de vehicule electrice cu autobuzul Urbino 15 LE, cu intrare joasă, destinat aplicațiilor de transport urban și interurban. Vehiculul a fost prezentat în premieră în cadrul unui eveniment online, transmis în toată Europa. Urbino 15 LE electric este propulsat de un motor asincron de 300 kW și promite o autonomie impresionantă, de 250 km. Noul model este gata pentru producția de serie, primele unități urmând să fie livrate în Norvegia, unde este o cerere mare pentru vehicule de 15 m în transportul interurban.

Urbino 15 LE electric este cel mai nou membru al familiei de vehicule electrice Solaris și, spre deosebire de modelele prezentate anterior, autobuzul, de 15 m lungime, este pregătit să depășească granițele orașului și să iasă pe linii interurbane, grație autonomiei impresionante de 250 km, garantate până la finalul duratei de viață a bateriilor.

Inima Urbino 15 LE electric este motorul amplasat central – conectat la cea de-a doua axă – care dezvoltă o putere de 300 kW. Cele 6 pachete de baterii Solaris High Energy + înmagazinează o cantitate totală de energie de 470 kWh și sunt dispuse astfel: patru în partea din spate a vehiculului, în compartimentul alocat în mod obișnuit motorului diesel, și două pe plafon.

Clienții pot alege dintre patru opțiuni de amplasare a prizei de alimentare în sistem „plug-in”, pentru conectarea la o sursă de încărcare lentă de ultimă generație, de 260 kW. Opțional, pentru încărcare rapidă, se poate alege și echiparea cu pantograf, de 540 kW, disponibil atât în varianta clasică, pe plafon, cât și cu alimentare prin inversiune, la o stație de încărcare.

Combinație între confort și eficiență

În funcție de aplicație, Urbino 15 LE electric poate fi configurat ca autobuz de clasa I sau a II-a, cu trei sau două uși și cu un număr de locuri pe scaune între 53 și 65. (Se pot monta și două scaune rabatabile, în zona centrală.) Capacitatea totală maximă de transport a autobuzului ajunge la 105 locuri. Ca noutate, două dintre locuri sunt prevăzute cu sistem Isofix, pentru transportul scaunelor de copii.

Prima parte a autobuzului are intrare joasă, pentru a permite îmbarcarea cărucioarelor, în timp ce în spate sunt amplasate cele mai multe dintre scaune, cu lumini individuale de citit. Trei monitoare, amplasate la distanțe egale în salonul de dimensiuni impresionante, vor furniza mesaje de informare pentru călători.

În cazul noului Urbino 15 LE electric nu lipsesc cele mai noi sisteme de asistență pentru șofer, iar oglinzile retrovizoare pot fi înlocuite, opțional, cu camere de luat vederi plus sistemul Mobileye Shield+, care reduce riscul de coliziuni, monitorizând în permanență unghiurile lipsite de vizibilitate. Autobuzul este prevăzut cu senzori de lumină și de ploaie, precum și iluminare în viraje. Șoferul beneficiază de un spațiu de lucru plăcut, cu panou de instrumente intuitiv și dispus ergonomic în jurul său.

Cea de-a treia axă este viratoare, ceea ce contribuie la o mobilitate sporită. De asemenea, vehiculul este disponibil cu sistem de încălzire auxiliar, pentru a optimiza autonomia și durata de viață a bateriilor.

Toate autobuzele Solaris pot fi configurate special pentru pandemie, cu spațiu separat de muncă pentru șofer, sisteme speciale de filtrare a aerului și bare de susținere anti-bacteriene. Flotele existente pot fi echipate și after-sales cu aceste soluții.

Sistemul de management al flotei eSConnect permite monitorizarea parametrilor de funcționare ai vehiculului, precum și eficientizarea operării.

Peste 1.000 de autobuze electrice Solaris sunt deja în operare. Timpul de livrare standard pentru autobuze electrice este de 7-8 luni. În ciuda pandemiei, constructorul polonez va închide anul acesta cu 1.600 de unități produse.

Articole similare

Ad