Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Decretul prezidenţial de modificare a legii educaţiei poate rezolva problema transportului elevilor

Decretul prezidenţial de promulgare a legii care modifică Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, semnat vineri, 30 octombrie 2020, de către preşedintele Klaus Iohannis, ar putea rezolva problema transportului elevilor, întrucât rezolvă multe dintre problemele apărute odată cu adoptarea OG 70/2020 şi HG 475/2020.

Se rezolvă astfel degrevarea bugetelor consiliilor judeţene de sarcina plăţii contravalorii transportului elevilor, întrucât banii vor veni direct de la bugetul de stat, şi, cel mai important, se simplifică mult procedura de restituire a banilor către operatori.

De asemenea, odată cu modificarea Legii educaţiei, toţi elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat vor beneficia de gratuitate la transport pe tot parcursul anului calendaristic. Se elimină astfel problema contabilizării prezenţei la cursuri, dar şi a riscului de a apărea neconcordanţe între numărul de călătorii contorizate de către operator şi repectiv de către şcoală. Separat, pentru transportul de interes public desfăşurat în alte condiţii decât sub forma unui serviciu public, elevii vor avea dreptul la decontarea cheltuielilor aferente.

Noul act normativ va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial; sunt aşteptate apoi şi normele metodologice, care ar trebui să facă şi mai multă lumină. Atenţie, însă! Pentru serviciile de transport prestate în septembrie şi octombrie rămân valabile prevederile HG 435 privind procedura de plată către operatori.

Articole similare

Ad