Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Coface: Companiile germane trec pe “modul criză”, oferind termene de plată mai scurte

Companiile germane doresc să încaseze cât mai rapid posibil, arată un sondaj Coface privind comportamentul de plată corporativ în Germania, realizat în iulie și începutul lui august 2020, pe un eșantion de 753 de companii. O constatare majoră este că firmele germane sunt mai prudente în oferirea termenelor de plată clienților lor, în unele sectoare acestea devenind foarte scurte. Termenul mediu de plată a scăzut cu 3 zile, de la 37 de zile în 2019, la 34 de zile. Perioadele de credit pe termen scurt (0 – 30 și 30 – 60 de zile) domină peisajul de afaceri german. Toţi participanții din sectorul construcțiilor au oferit termene de plată între 0 și 30 de zile, ceea ce aduce termenul mediu de plată în acest sector la minimum 15 zile, în vreme ce sectorul auto este cel mai generos sector, cu un termen mediu de plată de 43,8 zile. Însă cea mai mare schimbare s-a produs în sectorul farmaceutico-chimic, unde termenele de plată au scăzut cu aproape 18 zile la 31,7 zile.

Pe de altă parte, în 2020, 68% dintre respondenți au raportat întârzieri la plată, comparativ cu 85% în 2019, iar timpul mediu de întârziere a plăților a scăzut cu aproape 2 zile, de la 37,7 zile în 2019 la 35,9 zile. Motivele care stau la baza întârzierilor sunt legate de dificultățile financiare (48%), iar 9% dintre participanți au numit Covid-19 drept principalul motiv al întârzierilor de plată. Restanțele pentru vânzările zilnice au scăzut considerabil, cu aproximativ 9 zile (de la 65,8 zile în 2019, la 56,5 zile).

2020 rămâne un an marcat de pesimism și incertitudine. În timp ce riscurile vechi nu au dispărut și amenință în continuare activitatea companiilor germane, efectele Covid-19 predomină în special la nivelul activității de export. „Principalele riscuri pentru exporturi s-au schimbat semnificativ. Riscul principal de anul trecut, conflictul comercial SUA-China, este marginal în raport cu spectrul de risc din 2020. Trei din patru companii consideră Covid-19, alături de întreruperea lanțurilor de producție din cauza pandemiei. Cu toate acestea, riscuri precum Brexit-ul nu au dispărut și ar putea reveni în prim-plan odată cu „No-Deal-Brexit”, prefigurat pentru 2021. Astfel, chiar și cu o perspectivă ușor mai optimistă pentru 2021, Germania este departe de a ieși din «modul de criză»”, se arată în comunicat.

Articole similare

Ad