Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pași pentru înființarea unei firme de transport în Germania

Pentru a înțelege mai bine locul flotei germane de transport rutier de mărfuri în Europa, Comitetul Național Ruter din Franța a realizat, în 2017 și 2018, un studiu referitor la această țară, așa cum a făcut periodic pentru multe alte state UE.

În această analiză este descrisă și procedura de înregistrare a unei firme în Germania, procedură care durează în medie 10,5 zile și din care o parte se desfășoară la nivel local, fiecare land având specificul său. Solicitantul trebuie să se înscrie la biroul localității unde vrea să activeze, iar site-ul Ministerului Federal al Economiei și Energiei oferă un ghid ce reunește toate formalitățile. Documentele obligatorii sunt un act de identitate valabil, un permis sau un atestat (în funcție de tipul de firmă), o dovadă a domiciliului și achitarea unor taxe de 40 de euro. Firmele trebuie să se înscrie în registrul federal al firmelor și aici cheltuielile depind de tipul și mărimea lor: circa 400 de euro pentru cele cu răspundere limitată și circa 500 de euro pentru cele anonime.

Pentru firmele de transport, forma cea mai întâlnită este GmbH (cu răspundere limitată) și pentru asta trebuie să se facă înscrierea prealabilă la biroul localității unde se înregistrează. Direcția de impozite trimite automat o serie de formulare pentru înregistrarea fiscală și dacă salariații au fost deja recrutați Agenția pentru Angajare oferă un număr propriu de înmatriculare. Firma mai trebuie să se înscrie la Camera de Comerț și Industrie și să plătească o cotizație în funcție de mărimea ei, să se înscrie la o firmă de asigurare profesională și să achite o cotizație stabilită în funcție de mărime și de numărul de angajați, să își înscrie angajații la casele de asigurări de sănătate și să depună o cerere de înregistrare pentru licența europeană de transport cu mase mai mari de 3,5 t, iar pentru asta trebuie să obțină atestarea capacității profesionale, oferită ca urmare a trecerii unui examen organizat de Camera de Comerț și Industrie.

În Germania există patru tipuri diferite de atestat al capacității profesionale: pentru transport național de persoane, transport internațional de persoane, transport național de mărfuri și transport internațional de mărfuri. Atestatul se acordă candidaților germani care au reușit la examenul scris și oral organizat de autoritățile competente. Atestatul poate fi eliberat pentru 10 ani. O copie a acestui document trebuie să se găsească la bordul fiecărui camion, în caz de control.

Accesul la piață se face conform reglementărilor europene, neexistând nimic specific.

În perioada studiului CNR în Germania erau 45.051 de firme de transport, dintre care 17% au 0-1 angajați, 21% au 2-3 angajați, 13% au 4-5 angajați, 15% au 6-9 angajați, 17% au 10-19 angajați, 12% au 20-49 de angajați și 5% au peste 50 de angajați. 5%.

Articole similare

Ad