Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Conectivitatea şi digitalizarea, pe agenda reuniunii miniştrilor de transport din statele OCENM

Reuniunea miniștrilor transporturilor din statele membre ale Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) s-a desfăşurat marţi, 24 noiembrie 2020, în sistem video-conferință, şi a fost prezidată de ministrul Lucian Bode, în calitate de președinte în exercițiu. Discuțiile reuniunii ministeriale s-au concentrat pe dezvoltarea sistemului de transporturi în regiunea extinsă a Mării

Negre, sub  motto-ul “Conectivitate și digitalizare pentru un viitor mai bun al transportului”.

La Reuniune au participat oficiali din Statele Membre OCEMN la nivel de ministru sau ministru adjunct coordonatori ai domeniului transporturilor, Comisarul european pentru transporturi Adina VĂLEAN, în calitate de invitat special al Președinției-în-Exercițiu, secretarul general al Secretariatului Permanent Internațional la OCEMN, Michael B. Christides, şi reprezentanţi ai partenerilor OCEMN.

“Domeniul transporturilor şi, în sens mai larg, conectivitatea joacă un rol cheie în creşterea economică durabilă şi în intensificarea relaţiilor comerciale în regiunea extinsă a Mării Negre. Avem nevoie în cadrul OCEMN de coeziune, solidaritate şi acţiune coordonată, de natură să contribuie la depăşirea efectelor perioadei pandemice. Multe dintre proiectele aflate pe agenda noastră de astăzi sunt interconectate cu prioritățile în domeniu la nivel european. In acest sens, subliniez determinarea de a sprijini dezvoltarea transportului multi-modal, dezvoltarea tehnologică pentru securizarea transporturilor și creșterea cooperării în domeniul siguranței rutiere. Un loc special în acest sens revine Uniunii Europene: cooperarea privind planificarea și dezvoltarea infrastructurii cu țările vecine face parte din politica UE pentru TEN-T, care vizează eliminarea blocajelor care împiedică conectivitatea și comerțul în regiune și cu UE”, a declarat ministrul Lucian Bode.În cadrul dezbaterii a fost salutată recomandarea Comisiei Europene privind desemnarea unor culoare verzi între statele membre UE și cele vecine non-UE, pentru toate modurile de transport, dedicate asigurării unei libere circulații internaționale a mărfurilor în rețeaua UE TEN-T, a cărei punere în aplicare a fost o decizie crucială pentru economia Europei și pentru asigurarea lanțurilor de aprovizionare cu bunuri esențiale. De asemenea, a fost subliniată importanța cooperării sporite cu toate țările, pentru asigurarea unei mobilități fluide a mărfurilor și a lucrătorilor din transporturi (inclusiv a navigatorilor).

Oficiali din Statele Membre OCEMN au fost convenit cu privire la revitalizarea Proiectelor Autostrăzii Inelare a Mării Negre (BSRH) și, respectiv, al dezvoltării autostrăzilor maritime în regiunea OCEMN (MoS), precum și necesitatea pregătirii studiilor de fezabilitate pentru proiectele MOS, pentru a forma un portofoliu potențial de proiecte în vederea atragerii interesul Băncii de Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) și a altor instituții financiare internaționale (IFI).

Printre aspectele analizate în cadrul Proiectul facilitarea transportului rutier de mărfuri (FRTG) a fost subliniată importanţa liberalizării treptate a pieței transporturilor din regiunea OCEMN. În acelaşi timp, autoritățile de transport din Republica Macedonia de Nord și-au manifestat interesul de a se alătura „Sistemului de autorizații OCEMN (”permise BSEC”).

România este stat fondator al OCEMN și a preluat mandatul național de Președinție-în-Exercițiu la data de 1 ianuarie 2020, pentru a șasea oară de la instituționalizarea Organizației, în anul 1992, sub motto-ul, ”Bridging Shores – Enhancing Cohesion”. Președinția-în-Exercițiu a României acționează în vederea impulsionării cooperării orientate spre rezultate tangibile pentru regiune, mai ales în contextul confruntării acesteia cu provocările fără precedent legate de pandemia de COVID-19.

Procesul de Cooperare la Marea Neagră a fost lansat prin semnarea Declarației de la Istanbul din 25 iunie 1992, având ca obiectiv accelerarea dezvoltării economice și sociale a statelor participante, prin intensificarea cooperării multilaterale și folosirea avantajelor care decurg din proximitatea geografică și complementaritatea economiilor naționale. La 5 iunie 1998, statele participante au semnat Carta OCEMN – documentul fondator al organizației, care a intrat în vigoare la 1 mai 1999, marcând transformarea inițiativei politice într-o organizație internațională cu caracter regional.

În prezent, OCEMN cuprinde 13 state membre, respectiv Republica Albania, Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Bulgaria, Georgia, Republica Elenă, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Republica Turcia, Ucraina, Republica Serbia și Republica Macedonia de Nord (care a aderat la OCEMN la 9 noiembrie 2020).

Articole similare

Ad