Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Din 2021 va fi funcţional Registrul European al Companiilor de Transport

Registrul European al Companiilor de Transport (ERRU) va deveni funcţional din 2021 şi va intra în vigoare pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Astfel, operatorii care vor comite prea multe abateri de la legislaţia în vigoare riscă să își piardă licența de transport.

În anumite privințe, sistemul va funcționa ca un contorizator de puncte, în sensul în care de fiecare dată când o companie va încalca regulile privind timpii de conducere şi de odihnă, operarea tahografului, timpii de lucru, limitele de viteză etc. un anumit punctaj va fi notat în registru, în funcţie de gravitatea abaterii. Lista infracțiunilor care implică puncte de penalizare este listată în Regulamentul 403/2016.

Fiecare încălcare va rămâne trecută în ERRU timp de doi ani. Depășirea unui anumit punctaj în decursul unei perioade prestabilite de timp sau recidive repetate poate atrage pierderea bunei reputații și, prin urmare, a licenței de transport.

Sistemul de puncte trebuia să intre în vigoare încă din 2013, însă, întrucât multe țări membre nu erau pregătite pentru implementare – în practică nu aveau un registru electronic național – implementarea acestuia la nivel european a fost amânată până astăzi. Nu fără consecințe juridice. De exemplu, în mai anul trecut, Comisia a formulat un recurs la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Ciprului, Olandei și Portugaliei, pentru că nu și-au actualizat registrul companiilor de transport rutier sau pentru că nu au stabilit legătura dintre registrul lor și ERRU până la 30 ianuarie 2019, conform cerințelor regulamentului 480/2016.

Articole similare

Ad