Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Olanda depune eforturi mari în identificarea metodelor de manipulare a tahografului

Ministerul Transporturilor din Olanda a început un adevărat război împotriva manipulării tahografelor vehiculelor comerciale, fenomen pentru care estimează un cost social de 400 de milioane de euro pe an.

Pentru a justifica declanșarea acestui război, Inspectoratul din Transport (ILT) anunță cea mai recentă descoperire din timpul unui control efectuat  pe autostrada olandeză A1, lângă Apeldoorn, a unui tahograf manipulat pe un camion, infracțiune soldată cu o amendă de 10.375 de euro pentru companie, plus 1.500 de euro pentru șofer, pentru depășirea timpilor de conducere.

Inspectoratul olandez acționează nu numai pe șosele, ci și în laborator, prin cercetări continue privind metodele de manipulare a tahografelor. „Frauda devine din ce în ce mai sofisticată și de fiecare dată când o descoperim, apare alta nouă. Din acest motiv, Inspectoratul nu intenționează să rămână în urmă cu cercetările. Uneori este dificil să detectăm manipularea în timpul verificărilor la marginea drumului, așa că extindem sfera cercetării și în amonte, pornind de la cei care furnizează sau asamblează aceste dispozitive”, explică Edwin Schoonus, coordonatorul proiectului.

Cercetările au arătat că există cel puțin treizeci de modalități diferite de manipulare a tahografului.

„Utilizatorii plătesc mii de euro pentru sisteme de manipulare din ce în ce mai sofisticate”, spune Bert van Voorthuizen, inspector ILT, ale căror investigații au arătat și consecințele manipulării tahografului asupra funcționării altor componente ale vehiculului, cum ar fi afectarea sistemelor de siguranță, și în primul rând a ABS.

ITL consideră că, pentru a combate astfel de practici, este necesară coordonarea internațională și colaborarea cu companiile implicate în producția dispozitivelor. „Nu ne putem aștepta ca inspectorii rutieri să aibă toate cunoștințele tehnice pentru a descoperi cea mai sofisticată manipulare, așa că sunt necesare noi instrumente pentru a citi și analiza traficul de date pe vehicul.“

Articole similare

Ad