Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Martin Macik (IVECO), învingător în etapa a noua a raliului Dakar

Etapa a noua a raliului Dakar a avut plecarea la Neom și întoarcere la Neom, traseul fiind deci o buclă de 579 km, din care 465 km de cursă specială. Victoria i-a revenit lui Martin Macik (IVECO), aceste întrerupând șirul victoriilor Kamaz și fiind urmat la 2’27” de Airat Mardeev (Kamaz) și la 2’37” de Dmitry Sotnikov (Kamaz). Ocupantul locului al doilea în clasamentul general, Anton Shibalov (Kamaz), a fost al cincilea, la 4’12” de lider, astfel că în partea superioară a clasamentului general nu au apărut modificări. Sotnikov continuă să fie lider, la 45’03” de Shibalov și la 1H13’05” de Mardeev, iar Macik este pe locul al cincilea, la 1H49’09” de lider.

Etapa a noua a fost una dintre cele mai dificile din acest an, atât din cauza provocărilor la adresa navigatorilor, cât și din cauza pietrelor ce puteau înțepa anvelopele – ambele puteau duce la pierderi de zeci de minute.

Traseul a început cu o porțiune scurtă și periculoasă de-a lungul Mării Roșii, care le-a scos în față concurenților o panoramă extrem de frumoasă, amintind de vremurile când Dakar se desfășura în Africa și se încheia lângă lacul La Rose din capitala Senegalului. După 11 km a început o porțiune foarte dificilă, cu 61% pietriș, 30% nisip și 9% stânci și asfalt, în care, mai ales din cauza nisipului foarte fin, care împiedica vizibilitatea, manevrele de depășire erau periculoase. Pe urmă drumul a urcat de la 600 la 1.200 m deasupra nivelului mării și a continuat 236 km în munți, ceea ce a scăzut viteza la valori minime. Motoarele camioanelor au funcționat la limită, dar rezerva de putere le-a permis să avanseze în siguranță, însă cu atenție la drumurile înguste, pline de pietre, unde era important să eviți opririle, deci să estimezi dacă ai în față mașini blocate. După asta vehiculele au ajuns într-o vale cu nisip, cu numeroase urme ale mașinilor din față, și s-au reîntors în munți și apoi pe țărmul Mării Roșii.

Pe 13 ianuarie se desfășoară etapa a zecea, de la Neom la Al Ula, de 583 km, din care 342 km de cursă specială.

Articole similare

Ad