Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Anton Shibalov (Kamaz) câștigă penultima etapă a Dakar 2021

Etapa a 11-a a raliului Dakar 2021 s-a desfășurat pe ruta Al Ula-Yanbu, de 557 km, din care 511 km de cursă specială. Victoria i-a revenit lui Anton Shibalov (Kamaz), la 4’13” de Airat Mardeev (Kamaz) și la 4’53” de Aliaksei Vishneuski (MAZ). Dmitry Sotnikov (Kamaz), liderul clasamentului general, a pierdut timp schimbând o roată cu 30 km înainte de final și fost al patrulea, dar și-a păstrat poziția fruntașă, fiind urmat la 39’58” de Shibalov și la 1H11’13” de Mardeev, iar Martin Macik (IVECO) îl devansează acum pe Ales Loprais (Praga).

Aceasta ar fi trebuit să fie cea mai lungă specială a raliului din 2021, dar din cauza condițiilor meteo a fost redusă cu 47 km, pentru a se evita salinele spălate de ploaie, unde riscul de împotmolire era mare. Blocaje totuși au apărut, pe o porțiune de 100 km cu nisip și dune, inclusiv unele cu nivel de dificultate doi sau trei, cu nisip moale, cum nu mai văzuseră piloții de câteva zile.

Startul s-a dat mixt, cu vehiculele la intervale de două minute, ceea ce le-a permit să meargă constant o vreme și a avantajat echipajele Kamaz, aflate pe primele trei locuri în clasamentul general la diferențe destul de confortabile de competitori și interesate să nu riște foarte mult.

Traseul a mai inclus numeroase albii secate de râuri și poteci întortocheate prin munți, apoi dune dificile, cu pante abrupte, și pietre ascuțite, dar ascunse. Andrey Karginov (Kamaz) chiar și-a distrus cutia de viteze din cauza unei pietre și a avut pierderi de ulei, dar el nu conta oricum în clasamentul general din cauza numeroaselor probleme tehnice din primele zile ale raliului.

Pentru mulți piloți, inclusiv Mardeev, aceasta a fost cea mai dificilă zi de la Dakar 2021, în care nu s-au putut atinge viteze mari, iar piloții erau oricum extenuați după etapele de până acum.

Pe 15 ianuarie Dakar 2021 se încheie cu etapa a 12-a, de la Yanbu la Jeddah, de 452 km, din care 225 km de cursă specială, și tot azi va avea loc și festivitatea de premiere.

Articole similare

Ad