Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisarul Vălean: “Eliminați testele și carantina pentru transportatori!”

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, într-o scrisoare trimisă miniștrilor statelor membre reafirmă necesitatea unei abordări colective și coordonate a transportului transfrontalier pe teritoriul Uniunii, pentru a evita întreruperea transporturilor esențiale și a lanțurilor de aprovizionare. „Evitați punerea industriei de transport în fața unui mozaic de reguli în continuă schimbare, cu riscul ca lucrătorii de transport care călătoresc în întreaga Europă să fie supuși unor regimuri diferite și, să se expună astfel, riscului sancțiunilor pentru nerespectarea acestora“, reproduce Uomini e Trasporti un fragment din scrisoare.

Comisarul subliniază că, în cazul stării de urgență de dinainte de Crăciun, la testarea masivă la intrarea în Franța rata de pozitivitate a șoferilor a fost relativ scăzută (0,3%). „Acesta este un semn clar că personalul din transportul de mărfuri este destul de sigur în termeni de sănătate, fiind o categorie care tinde să nu se amestece cu localnicii atunci când traversează o țară.” Dacă acest lucru este adevărat – adaugă Adina Vălean – ar fi de dorit ca „statele membre să recunoască rolul esențial jucat de lucrătorii din transport și să-i scutească de obligația de a se testa și carantina”.

Comisarul reiterează importanța garantării funcționării, de către statele membre, a Culoarelor Verzi, pentru a evita blocarea circulației mărfurilor esențiale. Acestea și-au dovedit deja utilitatea în depășirea perioadei de „panică“ (cea în care mărfurile au dispărut de pe rafturile din supermarketuri), garantând, chiar și într-o perioadă de urgență, o funcționare regulată a pieței interne și a lanțurilor de aprovizionare cu bunuri esențiale precum alimente, medicamente și vaccinuri.

Adina Vălean subliniază, de asemenea, că instituția europeană monitorizează constant și neîntrerupt traficul și timpii de așteptare la punctele de trecere a frontierei, putând anticipa gestionarea acestora și posibilele intervenții, datorită utilizării de către transportatori a aplicației mobile Galileo Green Lanes.

Articole similare

Ad