Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Nooteboom a achiziționat un cobot de sudură extrem de flexibil și sigur

Pentru a suda numeroasele piese și subansamble din oțel folosite la fabricarea trailerelor, Nooteboom Trailers a cumpărat acum câteva luni un cobot (robot care lucrează în colaborare cu oamenii, în același spațiu) Yaskawa HC10 de la compania Automise, specializată în automatizarea proceselor de producție prin servicii de consultanță, dezvoltarea de roboți de sudură, integrarea de softuri în programul roboților de sudură, conectarea și deconectarea roboților de sudură sau instruirea personalului care va lucra cu aceștia.

Colaborarea dintre Nooteboom și Automise datează din 2019, iar modelul Yaskawa HC10 a fost ales deoarece are toate funcțiile prezente și la roboții normali de sudură, permițând urmărirea procesului, sudura multi-strat și programarea offline de la un computer. Nooteboom a produs toate părțile cobotului, iar Automise l-a instalat și integrat, dar dacă clientul preferă să externalizeze totul Automise poate face lucrarea cap-coadă.

La Nooteboom, cobotul este montat pe o bancă mobilă pe partea laterală a unei coloane de oțel, dar se poate și roti coloana din oțel pentru ca el să se poziționeze deasupra unui trailer, pentru ca sudura să fie completă, fără a mai fi nevoie de achiziția unui robot mare. Impresiile după câteva luni de folosire sunt foarte bune, deoarece până acum compania putea folosi coboți numai pentru sudura pieselor mici, pe când acum s-a trecut și la componente mari, programarea este ușoară, și același cobot se poate adapta la toate dimensiunile de componente.

Astfel, cu o investiție echivalentă cu cea pentru achiziția unui robot mare de sudură, Nooteboom va putea integra pe viitor mai mulți coboți și în loc de o mașină de lipit vor fi 4-5.

Instalația este ajustabilă pe înălțime, deci este ergonomică pentru fiecare angajat, și poate fi combinată cu o stație de sudură, pentru a crește versatilitatea operațiilor. Dispozitivul de control Fretonius și mașina de sudură sunt ascunse în banca mobilă, iar în partea din spate nu e nevoie decât de conectarea prizelor, a gazului de sudură și a liniei de aer comprimat.

Iar pentru siguranța maximă a angajaților în timpul producției, în colaborare cu un expert, au fost adăugate câteva caracteristici, printre care o lumină care clipește și care informează oamenii când cobotul este în mișcare, o sirenă care sună când cobotul funcționează greșit sau intră în coliziune cu ceva și ecrane de sudură echipate cu cablu și priză, pentru a minimaliza pericolele radiațiilor de sudură sau ale luminii difuze.

Articole similare

Ad