Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Brexit: Londra vrea renegocieri pentru Irlanda de Nord. Bruxelles se opune.

După câteva zile de dispută între Londra și Bruxelles cu privire la dificultățile generate de Brexit în Irlanda de Nord, comisarul responsabil Maros Sefcovic vrea să meargă săptămâna viitoare în capitala britanică.

Contextul actual tensionat include conflictul privind vaccinurile anti-Covid. Comisia UE a avut multe probleme săptămâna trecută când a invocat o clauză de urgență în acordul Brexit într-un document privind monitorizarea exporturilor de vaccinuri. Articolul 16 din așa-numitul Protocol din Irlanda de Nord include reguli de evitare temporară a unei suspendări privind deschiderea frontierei între Irlanda, membră a UE și Irlanda de Nord britanică. Deși acest pas a fost inversat imediat, revolta din Marea Britanie și de la Dublin a fost enormă.

Protocolul Irlandei de Nord din Tratatul de retragere a Marii Britanii din UE prevede ca provincia britanică să continue să facă parte din piața internă a UE, tocmai pentru a preveni controalele la frontiera dintre Irlanda de Nord și statul UE Irlanda. Pentru a face acest lucru, mărfurile transportate din restul Regatului Unit în Irlanda de Nord trebuie controlate parțial. De exemplu, pentru a evita problemele cu aprovizionarea cu alimente, există în prezent o fază de tranziție de câteva luni, cu controale mai puțin cuprinzătoare. Chiar și așa, multe companii se plâng de dificultățile comerciale dintre Marea Britanie și Irlanda de Nord.

Ca urmare, având în vedere și disputa privind vaccinul, guvernul britanic solicită revizuirea cuprinzătoare a acordurilor. Într-o scrisoare către Maros Sefcovic, ministrul de stat Michael Gove solicitase deja, printre altele, prelungirea clauzelor tranzitorii cu cel puțin doi ani. „Regulile care se aplică în prezent supermarketurilor și furnizorilor acestora trebuie extinse până cel puțin la 1 ianuarie 2023”, a scris Michael Gove. Pentru alte bunuri care fac obiectul unor reglementări speciale – cum ar fi produsele refrigerate din carne, produsele farmaceutice și coletele – faza de tranziție ar trebui extinsă sau ar trebui găsite reglementări permanente.

Maros Sefcovic a declarat ulterior, potrivit www.verkehrsrundschau.de, că nu ar trebui încă să existe o renegociere a acordului care a fost decis cu doar șase săptămâni în urmă. Dacă Londra ar implementa la maximum măsurile preconizate, „toate problemele despre care vorbim astăzi s-ar rezolva cu adevărat”, a spus comisarul european.

Articole similare

Ad