Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Germania, criticată de UE și de statele vecine pentru haosul din granițe

Controalele impuse la frontierele germane cu Austria, Republica Cehă și Slovacia au dus la cozi de camioane întinse pe kilometri. Măsurile adoptate pentru reducerea răspândirii noilor forme de coronavirus sunt criticate aspru de țările vecine și de UE, mai ales că întreruperea lanțurilor de aprovizionare este o amenințare constantă.

În acest context, Comisia UE solicită coordonarea transfrontalieră și menținerea liberei circulații a mărfurilor. Statele membre ar trebui să mențină fluxurile de trafic în conformitate cu sistemul „Green Lanes” (coridoare verzi), a spus un purtător de cuvânt.

Practic, angajații din sectorul transporturilor ar trebui exceptați de la testarea anti-Covid, iar dacă totuși un stat membru solicită testarea, aceasta ar trebui să se facă numai prin utilizarea testelor rapide antigen. Ca urmare, Germaniei i se cere să implementeze controalele la frontieră în conformitate cu acordurile încheiate. Recomandarea comună a Consiliului Europei, care a fost actualizată recent pentru noile variante de coronavirus și numărul mare de infecții noi, trebuie să fie „busola tuturor statelor membre“, potrivit oficialilor de la Bruxelles.

Din cauza abordării necoordonate, Austria l-a convocat pe ambasadorul german la Ministerul de Externe de la Viena. Ingrid Felipe, șefa adjunctă a statului tirolez, responsabilă cu transporturile, a criticat măsurile stricte disproporționate, dar și faptul că acestea au fost anunțate și aplicate de Germania într-un timp foarte scurt. „Nu cred că închiderea frontierelor într-o Europă comună este soluția pentru combaterea virusului”, a spus aceasta, fără să înduplece însă Germania care vrea „să facă tot ce este necesar pentru a preveni răspândirea variantelor periculoase de virus“.

Vă reamintim că un mega-blocaj de aproximativ 40 de kilometri s-a format pe autostrada Brenner deoarece toți șoferii de camioane care se îndreptau spre graniță trebuiau să depună un test Covid negativ. Deși Compania de autostrăzi Brenner a amenajat o stație de testare rapidă la parcarea Sadobre din Sterzing, iar majoritatea șoferilor, potrivit poliției, au testul negativ impus la ei, traficul rulează mult mai lent decât de obicei.

Articole similare

Ad