Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Germania, somată de CE să își revizuiască regulile de intrare în țară

Comisia Europeană a reacționat la restricțiile impuse de Germania la intrarea în țară dinspre Cehia, Slovacia și Tyrol (zone considerate, din 14 februarie, deosebit de periculoase din cauza mutațiilor suferite de virus, și de unde intrările în Germania sunt interzise, cu unele excepții), pe motiv că acestea sunt disproporționate și nefondate, așa cum reiese dintr-o scrisoare trimisă ambasadorului german la UE, și cere revizuirea lor, arătând că scopul Germaniei, care este de înțeles, acela de a proteja sănătatea populației în vreme de pandemie, poate fi atins și prin măsuri mai puțin restrictive.

Conform Ministrului Federal de Interne al Germaniei, controalele la graniță programate inițial pentru 10 zile vor fi prelungite, dar una dintre plângerile formulate de CE este aceea că acum câteva săptămâni statele membre au agreat să redacteze recomandări comune pentru călătoriile în UE, bazate pe o hartă a Europei, pe care regiunile să fie colorate diferit, după criterii comune tuturor țărilor.

Acum, într-o scrisoare de patru pagini, CE detaliază ce măsuri consideră nepotrivite și subliniază faptul că în Cehia și Slovacia au fost detectate doar câteva cazuri de virus cu tulpină britanică, așa cum arată autoritatea de sănătate de la nivelul UE, ECDC, pe când în alte câteva state UE cifrele sunt mai mari. De aceea s-aui cerut informații suplimentare legate de motivele pentru care Cehia și Slovacia au fost declarate zone în care a pătruns varianta nouă a virusului.

Comisia este nemulțumită și de excepțiile care se aplică la intrarea în Germania. De exemplu, nu sunt exceptate familiile care trăiesc lângă graniță., dar membrilor Parlamentului European nu li se permite să intre în Germania pentru a participa la întâlniri UE.

CE este de părere că și cerințele aplicate șoferilor pot fi puse sub semnul întrebării. Ei ar trebui să prezinte un test coronavirus făcut cu cel mult 48 de ore înainte, chiar dacă doar au traversat zonele vizate. Dar recomandările statelor UE stipulează că lucrătorii din transport nu trebuie să facă test și, dacă îl fac, ar trebui să fie un test rapid. Dacă această regulă creează obstacole la granițe, ea ar trebui revizuită. Germaniei i se mai solicită să pună la dispoziție o infrastructură suficientă pentru ca lucrătorii din transport să facă testul repede.

În regulile impuse de această țară mai sunt și altele considerate inconsistente: regula celor 48 de ore face posibil un test în Polonia, Italia sau Slovenia, după care șoferul poate să treacă printr-o zonă unde a apărut noul virus și apoi să intre în Germania. În plus, rata celor pozitivi printre lucrătorii din transport este foarte mică.

CE îi mai cere Germaniei să accepte și testele în cehă și slovacă, nu numai în germană, engleză, franceză și italiană.

Acum Comisia așteaptă un răspuns în 10 zile lucrătoare și teoretic poate iniția o procedură legală împotriva Germaniei, dar în practică e puțin probabil din cauza pandemiei.

Scrisori similare au fost trimise Belgiei, Ungariei, Danemarcei, Suediei și Finlandei, ale căror măsuri la granițe nu sunt, nici ele, agreate de CE. Iar la solicitarea Comisiei miniștrii din statele membre discută despre procedura de la granițe marți, 23 februarie.

Articole similare

Ad