Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Contracţie cu 1,3% a kilometrilor parcurşi de camioane pe autostrăzile germane în 2020

Potrivit Oficiului Federal pentru Transportul Mărfurilor (BAG), taxele de camioane încasate pe autostrăzile germane au acoperit în 2020 aproximativ 40,3 miliarde de kilometri, cu 1,3% mai puțin decât în ​​2019. Pe lângă camioanele germane (60%), vehiculele din Polonia au parcurs cea mai mare parte a kilometrilor taxaţi.

Camioanele germane au parcurs anul trecut circa 24,1 miliarde de kilometri pe rețeaua rutieră de 52.000 de kilometri, adică sub nivelul din 2019 cu 0,9%. Cu toate acestea, kilometrajul camioanelor din alte țări a scăzut și mai mult, până la 16,2 miliarde de kilometri (- 2,1%). Majoritatea camioanelor cu numere străine de înmatriculare au sediul în Polonia (16,3%), Cehia (3,3%), România (3,1%), Lituania (2,8%), Olanda (2,5%), Ungaria (1,6%), Bulgaria (1,4%), Slovenia (1,3%) și Slovacia (1,4%). Prin urmare, Slovenia și Slovacia au schimbat locurile față de anul precedent.

Cifrele BAG arată, de asemenea, că vehiculele străine, în comparație cu cele germane, parcurg un kilometraj disproporționat de mare, în special sâmbăta și duminica. În consecință, kilometrajul acestor vehicule în zilele de sâmbătă și duminică este de aproximativ 46% și 10,9% din kilometrajul într-o zi medie de lucru. Pentru vehiculele germane, valorile comparabile sunt de circa 17,9%, respectiv 6,6%, şi asta pentru că punctele de încărcare nu sunt deservite în mod regulat sâmbăta și duminica. „Şoferii camioanelor germane au programul astfe încât să-şi petrece în mod regulat weekendul acasă”, arată BAG. În traficul transfrontalier sau de tranzit, scopul șoferului este de a folosi autostrăzile la sfârșit de săptămână, pe cât este permis, pentru a putea ajunge la punctele de încărcare din străinătate cât mai devreme în zilele de luni.

Statisticile privind taxarea au relevat că vehiculele Euro VI au reprezentat 82,5% din total, deci cele  din clasele Euro I – Euro IV însumează doar o mică parte de 1,9% din kilometrajul total.

Articole similare

Ad