Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Karsan lansează primul autobuz electric autonom

Karsan a lansat autobuzul Atak electric autonom, cu nivel 4 de conducere autonomă, în cadrul unui eveniment online, transmis de la fabrica din Bursa a constructorului turc. Acesta este primul autobuz care se poate deplasa fără şofer, pe o rută prestabilită, la o anumită viteză.

Okan Bas, CEO Karsan, a declarat cu prilejul evenimentului că transportul urban are cele mai bune premise pentru a deveni autonom în viitorul apropiat, contribuind astfel la creşterea siguranţei traficului urban şi la reducerea costurilor cu personalul a operatorilor de transport public.

Atak autonom are la bază platforma modelului Atak electric, propulsat de motorul TM4, care are o putere maximă de 230 kW şi un cuplu motor maxim de 2.500 Nm. Pachetul de baterii Li-ion, cu capacitate totală de 220 kWh, asigură o autonomie de până la 300 km.

Vehiculul este dotat cu senzori de mare precizie, care permit monitorizarea de jur-împrejurul acestuia, indiferent de condiţiile meteo şi de luminozitate. Informaţiile din trafic sunt colectate în permanenţă, fiind date comenzi cu privire la oprirea în staţii, la semafor sau la trecerile de pietoni. Datele despre toate obiectele aflate în mişcare în apropierea vehicului sunt analizate de 20 de ori pe secundă.

Karsan îşi propune să fie un pionier pe drumul implementării conducerii autonome, astfel că toate autobuzele lansate de acum înainte de producătorul turc vor fi compatibile cu nivelul 4 de conducere autonomă.

Articole similare

Ad