Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeană, chemată să intervină iar pentru eliminarea blocajelor din vămi

Mai mulți membri ai Parlamentului European au atras atenția la final de februarie asupra problemelor de la granițele diverselor țări UE, cu ocazia Comitetului pe probleme de Transport. Asta deoarece în ultimul timp Germania, Cehia și Austria au introdus obligativitatea de a se face teste și controale suplimentare, separat pentru transportul de mărfuri, ceea ce a dus imediat la aglomerări. Mulți europarlamentari consideră că măsurile adoptate de aceste state sunt disproporționate și în cadrul Comitetului pentru Transport au întrebat ce va face concret Comisia Europeană (CE) împotriva restricțiilor de la granițe și împotriva statelor care le introduc sau care nu respectă coridoarele verzi.

Anul trecut, pentru a garanta o trecere rapidă a frontierelor, Comisia a adoptat câteva reguli, cum ar fi introducerea coridoarelor verzi. Însă, deși statele membre UE au respectat aceste reguli, se pare că în ultimul timp au început să apară iar inconveniente, având consecințe importante pentru șoferi și pentru industria de transport.

Iar acum, ca răspuns la problemele ridicate de europarlamentari la final de februarie, Comisia a spus că face tot ce-i stă în puteri și ce ține de competența ei, dar că, în cel din urmă, depinde numai de statele membre să impună măsuri de protejare a sănătății populației lor. CE înțelege că este nevoie să se ia astfel de măsuri, dar crede și că, dacă acestea afectează industria de transport, ele nu sunt cele mai bune și încearcă să pună presiune pe statele membre pentru a veni cu măsuri de relaxare pentru acest domeniu de activitate.

CE mai ia în calcul faptul că sigur vor fi decalaje între viteza cu care se va face vaccinarea personalului din transporturi în diverse țări UE și se gândește la soluții pentru a nu apărea discriminări între state bazate pe faptul că unii lucrători din transport au și alții nu au certificat de vaccinare.

Articole similare

Ad