Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Germania respinge criticile UE privind controalele din frontieră

În disputa generată de măsurile Germaniei de stopare a răspândirii coronavirusului, guvernul federal respinge criticile UE, numind controalele de la granițele cu Tirolul și Republica Cehă drept „proporționale“ și în „interesul protecției sănătății“.

Ca urmare, trebuie respectate măsurile luate, precizează ambasadorul german la UE, Michael Clauss, într-o scrisoare adresată autorității de la Bruxelles. Măsurile sunt proporționale, deoarece sunt limitate la minimum și permit excepții, evitând afectarea semnificativă a circulației persoanelor și a mărfurilor.

În scrisoare, Michael Clauss arată clar că, în opinia sa, normele germane sunt conforme cu legislația UE. Comisia UE se îndoiește însă de acest lucru și săptămâna trecută i-a cerut Germaniei printr-o scrisoare să relaxeze măsurile, deoarece mai multe cerințe sunt disproporționate sau nefondate. De asemenea, Comisia a scris altor cinci țări, între care Belgia și Suedia, despre măsurile lor la frontieră, amintind că statele UE au convenit în urmă cu câteva săptămâni asupra recomandărilor comune pentru călătoriile în interiorul UE. Ambasadorul Michael Clauss numește acest lucru „un standard minim bun, de la care trebuie să se poată abate în cazuri individuale pentru a proteja sănătatea”.

„Situația epidemiologică din Germania și UE este foarte gravă. Controalele la frontieră sunt deosebit de necesare atunci când se iau măsuri de protecție mai puțin puternice în regiunile învecinate cu incidențe extrem de mari”, arată acesta.

Michael Clauss subliniază că circulația transfrontalieră a mărfurilor „este posibilă fără restricții”. Au existat doar „întreruperi inițiale ale traficului”, dar apoi s-a ajuns rapid la o „procedură echilibrată, fără a perturba în mod semnificativ piața internă”. Ambasadorul a subliniat, de asemenea, că scutirile germane se aplică anumitor grupuri de navetiști transfrontalieri, iar mai multe excepții nu sunt justificate din punct de vedere epidemiologic. Clauss respinge, de asemenea, alte puncte de critică din partea Comisiei UE, dar preferă să nu comenteze asupra faptului că un test rapid nu este suficient pentru angajații din sectorul transporturilor.

Articole similare

Ad