Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Producătorii de materiale de construcții sau procesatorii de carne pot primi până la 50% finanțare nerambursabilă pentru investiții

Companiile specializate în producția de materiale de construcții, cele din domeniul reciclării, procesatorii de carne sau clinicile medicale sunt eligibile pentru a primi până la 50% finanțare nerambursabilă prin intermediul HG 807/2014, Schemă de ajutor de stat ce susține investițiile, al cărei program a fost extins pănă la 31.12.2023, iar investițiile se pot implementa până la sfârșitul lui 2028.

În ciuda unui an dificil, sectorul construcțiilor a înregistrat o creștere de circa 20% în primele zece luni ale lui 2020, potrivit INS, iar estimările arată că trendul se va menține şi anul acesta. „Există un apetit ridicat pentru finanțare al producătorilor de materiale de construcții. Fie că este vorba de locații noi, unități noi de producție sau de extinderea capacității de producție, companiile au în 2021 nevoie de finanțare”, a declarat Roxana Mircea, partener în cadrul companiei de consultanţă REI Finance Advisors.

Schema reglementată de HG 807/2014 este singura sursă de finanțare cu componentă nerambursabilă pentru investiții disponibilă în acest moment. Achizițiile pot fi demarate imediat după ce s-a depus planul de afaceri la Minister și s-a derulat procedura de achiziție.

Schema acordă 10% finanțare nerambursabilă pentru proiectele implementate în București, 35% în Ilfov și vestul țării și 50% în restul județelor. Eligibile pentru finanțare sunt start-up-uri, IMM sau companii mari, cu condiţia ca aplicanții să fi înregistrat profit în cel puțin unul din ultimii trei ani de activitate.

Pe lista cheltuielilor eligibile se numără investițiile noi, construirea de clădiri noi, extinderea clădirilor existente sau achiziția de echipamente, creșterea capacității sau schimbarea fluxului tehnologic. Nu este posibilă renovarea de clădiri sau achiziția de clădiri deja existente. „Condițiile de acordare au devenit mai relaxate, astfel că pragul minim al investiției este de 1 milion euro, iar grantul maxim oferit se ridică la 37,5 milioane de euro, a adăugat Roxana Mircea, precizând că la momentul depunerii proiectului societatea nu trebuie să facă dovada cofinanțării, ci doar în 6 luni de la emiterea Acordului de finanțare.

O altă măsură de relaxare este aceea că nu mai e necesară prezentarea dovezii deținerii terenului sau a terenului liber de sarcini la momentul depunerii proiectului, ci în 6 luni de la emiterea Acordului.

La depunerea proiectului e nevoie de un deviz general și de devize pe obiect (HG 907/2016), respectiv de prezentarea unei analize de piață privind cererea pe următorii 7-10 ani pe segmentul de piață pe care activează compania.

Beneficiarii ajutorului de ajutor de stat își asumă menținerea mediei angajaților din ultimele 12 luni și plata de taxe și impozite, strict pe noul proiect de investiții, nu pe toată compania, în cuantum egal cu grantul primit. „De exemplu, pentru un grant de circa 600.000 de euro, dacă proiectul nu prespune construcții și nu implică taxe la bugetul local, societatea trebuie să creeze 30 de noi locuri de muncă la un salariu brut de 3.500 de lei sau să raporteze plata de impozit pe profit în cuantum de 600.000 de euro în 5 ani; perioada de 5 ani se poate prelungi la 7 ani în cazul în care nu se reușește plata taxelor, în contextul pandemiei. În cazul extrem în care la finalul perioadei de monitorizare nu se achită taxe în cuantum egal cu grantul, beneficiarul va achita către Ministerul Finanțelor suma pe care nu a reușit să o plătească, plus dobânda de circa 3%. Achizițiile se realizează potrivit procedurii proprii a companiei aplicante, nu pe SICAP sau fonduri-ue.ro”, a mai spus Roxana Mircea.

Articole similare

Ad