Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Spania va elimina taxa pe alte două autostrăzi

Ministrul spaniol al transporturilor, Jose Luis Ábalos, a confirmat că taxa pe autostrăzile catalane AP-7, care leagă Tarragona de La Junquera, și AP-2, care leagă Zaragoza de El Vendrel (Tarragona), va fi eliminată la 1 septembrie 2021, pentru un total de 474 de kilometri. Ambele au un trafic intens de vehicule comerciale, care merg în principal către Franța. Eliminarea taxei se face la expirarea concesiunilor pe care guvernul nu vrea să le reînnoiască chiar dacă deocamdată nu a clarificat cum le va finanța întreținerea. Asociația transportatorilor Fenadismer și-a exprimat satisfacția privind această decizie.

Nu este pentru prima dată când guvernul spaniol decide să elimine taxa pe porțiunile de autostradă pentru care a expirat concesiunea. La sfârșitul lui 2018, AP-1 între Burgos și Armiñón a fost liberalizat, iar în ianuarie 2021 AP-7 între Alicante și Tarragona și AP-4 între Sevilla și Cadiz, pentru un total de 652 de kilometri. Astfel, până la sfârșitul lui 2021, peste o mie de kilometri vor fi scutiți de taxă. Astăzi, Spania mai impune taxe pe 3.223 de kilometri de drumuri. Potrivit asociației transportatorilor rutieri, eliminarea taxelor va duce la o reducere a costurilor de aproximativ 1.900 de euro pe vehicul/an.

Pe lângă reducerea costurilor, Fenadismer subliniază că eliminarea taxelor de pe autostrăzi îmbunătățește siguranța rutieră și reduce congestionarea rețelei naționale, deoarece „permite o mai bună redistribuire a traficului privat și profesional între drumurile naționale și autostrăzile cu taxă paralele.”

Articole similare

Ad