Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Europarlamentarii Comisiei de Turism cer criterii unitare de călătorie

Criteriile Uniunii Europene pentru un turism sigur și curat, inclusiv adoptarea unui certificat comun de vaccinare, ar trebui să facă parte dintr-o nouă strategie UE privind turismul durabil, susţin eurodeputații din Comisia de Transport şi Turism din Parlamentul European.

Proiectul de rezoluție privind stabilirea unei strategii UE pentru un turism durabil a fost adoptat joi, 25 februarie 2021, de către Comisia de specialitate, cu 47 de voturi pentru și 2 împotrivă. Acesta îndeamnă țările UE să includă turismul și călătoriilor în planurile lor de redresare și să ia în considerare reducerea temporară a TVA pentru acestea servicii.

Potrivit proiectului, pandemia a mutat cererea călătorului către un turism „sigur și curat”, dar și mai durabil. Se solicită astfel statelor membre să pună cât mai repede în aplicare criterii comune pentru călătoria în condiții de siguranță, cu un protocol UE de siguranță a sănătății pentru testare înainte de plecare și aplicarea cerinței de carantină ca ultimă soluție.

Deputații mai doresc adoptarea unui certificat comun de vaccinare, care ar putea deveni o alternativă la testele PCR și la cerințele de carantină, odată ce există suficiente dovezi că persoanele vaccinate nu transmit virusul. În plus, trebuie recunoscute reciproc procedurile de vaccinare.

Nu în ultimul rând, trebuie implementat formularul de localizare a pasagerilor din UE și dezvoltate aplicațiile de urmărire și avertizare voluntare, interoperabile și anonime.

Proiectul de rezoluție îndeamnă, de asemenea, Comisia Europeană (CE) să introducă sigiliul UE de certificare a igienei, care ar putea certifica standardele minime de prevenire și control al virusului Covid-19 și ar putea contribui la restabilirea încrederii consumatorilor în sectoarele turismului și călătoriilor.

Deputații salută portalul „Redeschide UE” și îndeamnă statele membre să trimită CE informații clare cu privire la aplicarea sau ridicarea viitoarelor restricții privind libera circulație. Aceştia mai susțin necesitatea de a privi dincolo de pandemie și de a adopta o strategie de menținere a poziției Europei ca destinație turistică de vârf, inclusiv cu înființarea unei Agenții Europene pentru Turism.

„Cu sezonul estival tot mai aproape, vrem să evităm erorile din trecut și să punem în aplicare măsuri uniforme de călătorie, cum ar fi un protocol UE pentru teste înainte de plecare, un certificat de vaccinare și un sigiliu sanitar european. Turismul este unul dintre sectoarele cele mai afectate de această pandemie. Trebuie să fie inclus în mod corespunzător în planurile de redresare ale statelor membre, cu un mecanism care să arate clar că beneficiază de sprijinul UE”, a declarat raportoarea PE Cláudia Monteiro de Aguiar.

Rezoluția privind stabilirea unei strategii a UE pentru un turism durabil trebuie acum votată de plenul Parlamentului, posibil în timpul sesiunii din martie. Pandemia Covid-19 a paralizat sectorul turistic al UE, care angajează 27 de milioane de oameni (contribuind în jur de 10% din PIB-ul UE), 6 milioane de locuri de muncă fiind în prezent în pericol.

Articole similare

Ad