Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UNSAR: Tarifele de referință pentru reparații, așteptate să producă efecte pozitive pentru milioane de șoferi

Dauna medie plătită pentru o poliță obligatorie RCA a crescut anul trecut cu 7% fata de 2019, până la nivelul de 9.005 lei, în timp ce prima medie aferentă acestui tip de asigurare a scăzut cu aproximativ 2%, la 628 lei – reiese din analiza celor mai recente date publicate de către Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor și citate de UNSAR.

Evoluțiile daunei medii plătite de asiguratori sunt substanțiale, mai ales dacă realizăm o comparație pe ultimii 5 ani, afirmă Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), într-un comunicat de presă. Comparativ cu 2016, dauna medie RCA a crescut anul trecut cu 27,5% (de la 7.061 lei la 9.005 lei). Și în 2020, an marcat de pandemia de COVID-19, indicatorii pieței RCA continuă să rămână pe minus. Astfel, rata combinată pe segmentul RCA a depășit din nou nivelul supraunitar, situându-se la 113,49%. Totodată, rata cheltuielilor, dar și a celor de administrare și de achiziție pentru polițele RCA, care face parte din calculul ratei combinate, a scăzut anul trecut față de 2019, ceea ce reflectă eforturile asiguratorilor pentru eficientizare și pentru reducerea cheltuielilor (cum ar fi îmbunătățirea fluxurilor, a proceselor, digitalizare etc.).

„În acest context, este importantă introducerea de măsuri legislative care să determine reducerea ratei daunei și un comportament responsabil al tuturor operatorilor care prestează servicii conexe pieței de asigurări în interesul clienților și al persoanelor prejudiciate, precum introducerea unor tarife de referință pentru reparațiile auto și pentru închirierea autoturismelor primite la schimb, conform declarațiilor făcute recent în spațiul public de reprezentanții mai multor autorități publice“, scrie UNSAR. Măsurile ar urma să vină în sprijinul a milioane de șoferi, fiind considerate benefice de 94% dintre șoferii chestionați în cadrul unei cercetări sociologice realizate pentru UNSAR de către IRES. Studiul IRES mai arată și că 93% dintre români își doresc să știe care este valoarea despăgubirii plătite de asiguratorul RCA în cazul unei daune, iar 71% dintre români ar fi deranjați dacă valoarea plătită ar fi considerabil mai mare pentru reparația unui autovehicul în cazul unei despăgubiri acoperite de polița RCA față de reparația efectuată fără asigurare. Mai mult, impactul costului mai ridicat al reparațiilor despăgubite din polița RCA față de cel al unei reparații fără RCA asupra evoluției primelor de asigurare este un motiv de îngrijorare pentru 85% dintre șoferi (+3 puncte procentuale fata de 2019).

„Industria de asigurări susține introducerea unui tarif de referință pentru reparațiile auto, cu titlu informativ, și nu o coplată sau impunerea unei plafonări a tarifelor aferente reparațiilor auto. Aceste prețuri, introduse cu titlu orientativ, ar ajuta consumatorii să fie mai bine informați cu privire la costurile implicate, în cazul în care ar fi păgubiți RCA. În plus, ar putea limita anumite derapaje existente pe piața reparațiilor auto”, au mai precizat reprezentanții Uniunii.

Articole similare

Ad