Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Indemnizații de detașare și alocații de cazare după modelul pentru bugetari

În contextul discuțiilor legate de interpretarea Legii 16/2017 – în care se precizează că indemnizația de detașare transfrontalieră este neimpozabilă dacă nu se acordă pentru a acoperi cheltuielile ocazionate de detașare, cele de cazare, transport și masă – reprezentanții Apulum Alba Iulia sugerează ca Statul să aplice echitabil prevederile HG 714/2018 pentru bugetari și angajații de la privat.

Astfel, pe vremea când ITM și ANAF puneau la cale primele controale pe diurnă la transportatorii care lucrează pe Comunitate, ministrul finanțelor de la acea dată, Eugen Teodorovici, semna, alături de premierul Dăncilă HG 714, care prevede la articolul 4 că indemnizația de detașare (de 20 de lei/zi) și alocația zilnică de cazare (în cuantum 230 lei/zi, în limita căreia un funcționar de stat trebuie să își acopere cheltuielile de cazare) pot fi acordate fără prezentarea domentelor justificative.

Acest tratament considerat de Apulum Alba Iulia “discreționar” nu se aplică proporțional și angajaților de la privat, din păcate. Nici ca valori și, mai ales, nici fără documente justificative.

Transportatorii care detașează transfrontalier șoferi trebuie să le acorde acestora indemnizația de detașare, iar la control inspectorii ANAF cer să justifice cheltuielile de detașare – cele de transport, cazare și masă – dacă vor să scape de reconsiderarea ca venit de natură salarială a contravalorii acordate ca diurnă sau indemnizație de detașare.

Tratamentul discriminatoriu acordat bugetarilor a fost ridicat și la întâlnirea reprezentanților transportatorilor cu ministrul finanțelor și cu conducerea ANAF, care însă nu au oferit niciun răspuns la această interpelare, rămânând, probabil, pe lista discuțiilor de la grupul de lucru – pe care ministrul Nazare a spus că îl va înființa cu participarea autorității (ANAF și ITM), pe de o parte, și a transportatorilor, pe de altă parte – așteptat cu nerăbdare să-și înceapă activitatea cât mai curând.

Articole similare

Ad