Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

VGP își consolidează poziția pe piața românească

VGP, furnizorul paneuropean de spații imobiliare logistice și semi-industriale de înaltă calitate, își consolidează poziția pe piața românească, prin dezvoltarea de noi locații la București și Brașov. Ambele centre logistice vor fi date parțial în folosință în cursul acestui an. La nivel european, dezvoltatorul belgian a încheiat anul pandemiei cu un profit net record, de 370,9 milioane de euro, și cu nu mai puțin de 33 de proiecte aflate în construcție, din care două de anvergură în țara noastră. În paralel, VGP continuă proiectele de investiții în producția de energie „verde”, având ca obiectiv atingerea neutralității din punct de vedere al emisiilor nete de dioxid de carbon până în 2025.

Pandemia de coronavirus a avut un impact redus asupra activității dezvoltatorului imobiliar VGP, care a încheiat anul trecut cu un profit net total record de 370,9 milioane de euro, în creștere cu 80,4% comparativ cu anul precedent. La finalul lui 2020 VGP livrase nu mai puțin de 27 de spații logistice și industriale, totalizând 531.000 m2, iar alte 33 de proiecte, însumând 869.000 m2, erau în construcție. Tot anul trecut au fost securizate mai multe terenuri ce vor deveni locațiile viitoarelor proiecte de investiții.

Și în România, VGP a demarat în noiembrie 2020 construcția unui nou parc logistic (VGP Park Brașov) pe terenul de 390.000 m2 alocat parcului, iar în martie a.c. a fost anunțată achiziția unei suprafețe de 250.000 m2 în nordul Capitalei, prima clădire din acest complex urmând să fie livrată în trimestrul 4 al anului.

„2020 a fost un an de transformări pentru VGP și, în ciuda noilor provocări pe care nimeni nu le prevedea, am reușit să creștem de la 700 de milioane de euro (în 2019) la 1,3 miliarde de euro (anul acesta). De asemenea, am crescut semnificativ numărul contractelor de pre-închiriere pentru proiectele aflate în curs de construcție, iar această evoluție ne așteptăm să continue și în 2021”, a declarat Jan Van Geet, CEO VGP.

VGP Park București (Nord) – locație de top, cu amplasare strategică – marchează intrarea VGP pe piața Bucureștiului

VGP Park București se va dezvolta în partea de nord a Capitalei pe un teren de circa 250.000 m2 și va avea o suprafață potențială totală de închiriere de aproximativ 120.000 m2 împărțită în 4 clădiri. Parcul oferă flexibilitate viitorilor chiriași în ceea ce privește designul și opțiunile de customizare.

Poziționat exact la intersecția autostrăzii A3 cu șoseaua de centură a Bucureștiului, cu acces direct la ambele, VGP Park București este situat ideal pentru a asigura accesul facil către centrul orașului, precum și conexiunea perfectă pentru distribuție în jurul Bucureștiului și spre nord via autostrada A3 către Ploiești & Brașov. Noul parc industrial reprezintă astfel o soluție ideală pentru companiile active în logistică și comerț electronic sau cu amănuntul, oferind acces fluid spre centrul orașului pentru distribuția finală (last mile delivery)

Construcția primei clădiri, cu o suprafață de 28.000 m2, va începe în iunie 2021, iar livrarea către primii chiriași este programată pentru decembrie 2021.

Bucureștiul este al patrulea oraș ca mărime din Uniunea Europeană și deține aproape jumătate din stocul românesc de spații logistice moderne clasa A, estimat, la sfârșitul anului trecut, la aproximativ 5 milioane de metri pătrați. Astfel, o investiție VGP în această zonă era inevitabilă. „Suntem foarte încântați de achiziția acestui teren poziționat strategic, prin care VGP își face intrarea pe piața din București. Schimbările tehnologice și dezvoltarea accelerată a comerțului electronic reprezintă un factor important de creștere a cererilor de spații logistice. VGP a înregistrat tot mai multe solicitări de la potențiali clienți, iar cu acest nou parc vom putea oferi spații durabile, de înaltă calitate, într-o locație de top din București”, explică Adrian Crizbășianu, Country Manager VGP România.

VGP Park Brașov, lansat în Q4/2020, va deservi Brașovul și județele limitrofe

VGP Park Brașov este dezvoltat pe o suprafață de aproximativ 390.000 m2 și va avea un potențial total de 180.000 m2 disponibili pentru închiriere. Parcul logistic este situat adiacent orașului și șoselei de centură a Brașovului și are acces direct din drumul național E68 către Sibiu, fiind foarte aproape de conexiunea cu viitoarea autostradă A3 București-Brașov-Sibiu. În plus, beneficiază de acces direct la rețeaua de transport public a Brașovului, iar aeroportul modern din Brașov, amplasat în apropiere și care se află în ultimele faze de construcție, va asigura conexiunea cu cele mai importante orașe din Europa. De precizat totodată că toate clădirile vor avea certificare BREEAM Very Good.

Prima clădire, cu o suprafață de 9.400 m2, este planificată să fie dată în folosință la mijlocul acestui an. Fildas Trading a fost primul chiriaș confirmat din cadrul VGP Park Brașov și va ocupa un spațiu de aproximativ 4.000 m2, cu temperatură controlată, și birouri aferente. Catena, rețeaua de farmacii afiliată companiei, este unul dintre liderii pieței în domeniu. Prima clădire este în acest moment complet închiriată, un al doilea chiriaș fiind confirmat pentru restul de spațiu, compania de logistică ITC Logistic România, care și-a extins astfel colaborarea cu VGP și la Brașov, pe lângă locația deja activă din VGP Park Timișoara.

VGP planifică demararea promptă în 2021 a celei de-a doua hale în Brașov, cu o suprafață închiriabilă de aproape 30.000 m2. Noua hală va avea totodată și flexibilitatea de a acomoda spații de dimensiuni mici și medii pentru a răspunde cerințelor pieței locale pentru astfel de spații.

„Suntem încântați că am demarat lucrările pentru VGP Park Brașov și avem oportunitatea de a le oferi clienților noștri un parc logistic de primă clasă, într-o locație de top. După finalizare, ansamblul va constitui unul dintre cele mai mari parcuri logistice din portofoliul nostru, din România. Ne bucurăm să anunțăm că noul nostru parc industrial a fost validat de către unul dintre jucătorii de top ai pieței de distribuție pentru produse farmaceutice, Fildas Trading”, a mai precizat Adrian Crizbășianu.

Certificare BREEAM pentru toate clădirile VGP și producție de energie „verde”

VGP și-a stabilit totodată obiectivul atestării tuturor clădirilor noi care urmează să fie construite, începând din 2020, cu un nivel minim de certificare BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) Very Good.

Nu mai puțin de 15 clădiri au fost certificate BREEAM de la începutul lui 2020, iar obiectivul pe termen mediu este ca până în 2025 compania să devină neutră din punct de vedere al emisiilor nete de dioxid de carbon. În plus, până în 2030 se dorește reducerea cu 50% a gazelor cu efect de seră.

Grupul belgian a lansat în 2019 noua divizie VGP Renewable Energy, responsabilă de amplasarea pe spațiul de acoperiș al parcurilor VGP de sisteme fotovoltaice și tehnologii energetice moderne. VGP are în prezent o capacitate de producție de energie „verde” instalată de 42,5 MWp și încă 53,3 MWp în curs de instalare până la sfârșitul acestui an. În total, producția existentă și cea viitoare de energie „verde” se estimează să determine o reducere a emisiilor de dioxid de carbon de 7.800 t pe an și echivalează cu consumul a 13.400 de utilizatori casnici. Proiectele de viitor includ investiții suplimentare în surse de energie regenerabile, care vor asigura o diminuare cu aproape 10.000 t/an a emisiilor de CO2. VGP își susține clienții care doresc să-și optimizeze activitatea, în paralel cu reducerea amprentei de carbon. Astfel, grupul belgian le oferă celor interesați consultanță în managementul producției și utilizării inteligente a energiei, dar și o infrastructură modernă pentru încărcarea cu energie electrică sau cu celule de hidrogen a vehiculelor și echipamentelor de manipulat aflate în operare.

VGP România, o filială a grupului VGP N.V., este prezentă în țara noastră încă din 2007 și deține parcuri active în Timișoara și Sibiu, precum și suprafețe importante de teren pentru dezvoltări în București, Arad și Brașov. Grupul VGP are în total 79 de parcuri situate în 12 țări europene și se află în continuă expansiune pe toate piețele unde este prezent.

În decembrie 2020, valoarea activului brut al VGP, inclusiv asocierile în participație la 100%, se ridica la 3,84 de miliarde de euro, iar compania avea o valoare activă netă (EPRA NAV) de 1,35 de miliarde de euro. VGP este listat la Euronext Bruxelles și la Bursa de la Praga.

Începând din 2010, compania a înregistrat o rată medie de ocupare a parcurilor sale logistice și industriale de peste 95%, iar obiectivul este menținerea acestui nivel și pe viitor, chiar dacă din decembrie 2020 rata medie de ocupare se situează la 98,5%.

Mai multe informații pe http://www.vgpparks.eu.

Articole similare

Ad