Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Rata șomajului în UE a stagnat în luna februarie

Atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană, rata şomajului a stagnat în luna februarie comparativ cu luna ianuarie, potrivit unei estimări publicate marţi de Eurostat, conform căreia România se numără printre ţările cu cea mai mică rată a şomajului.

Rata şomajului în zona euro a rămas stabilă la 8,3% în luna februarie în timp ce în Uniunea Europeană s-a menţinut la 7,5%, arată datele Eurostat, citate de Agerpres. Eurostat estimează că 15,953 de milioane de bărbaţi şi femei din UE, dintre care 13,751 milioane din zona euro, nu aveau un loc de muncă în luna februarie a acestui an. În rândul statelor membre UE, cele mai mici rate ale şomajului în luna aprilie se înregistrau în Polonia (3,1%), Cehia (3,2%), Olanda (3,6%), Malta (4,4%), Germania şi Ungaria (4,5%), Slovenia (4,9%) şi România (5,7%). La polul opus, cea mai mare rată a şomajului a fost înregistrată în Spania (16,1%), urmată de Italia (10,2%).

Criteriul utilizat de Eurostat pentru a defini şomajul este cel al Biroului Internaţional al Muncii (BIM). Şomerii, conform definiţiei BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

În cazul României, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că rata şomajului în formă ajustată sezonier a crescut în februarie cu 0,1 puncte procentuale, la 5,7%, de la 5,6% în luna precedentă. Rata şomajului la femei a fost cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât la bărbaţi, valorile respective fiind 5,8% în cazul persoanelor de sex feminin şi 5,6% în cazul celor de sex masculin. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna februarie a anului 2021 a fost de 478.000 persoane, în creştere faţă de luna precedentă (474.000 persoane).

Articole similare

Ad