Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Lucrătorii din depozitul Amazon din SUA nu vor să facă parte dintr-un sindicat

Cei mai mulți dintre angajații Amazon din Alabama, SUA, au votat împotriva aderării la un sindicat. Scrutinul a fost început pe 8 februarie, iar dacă răspunsul ar fi fost DA, atunci cele câteva mii de persoane angajate în depozitul Amazon din Bessemer ar fi putut forma primul sindicat din istoria Amazon pe teritoriul SUA.

Peste 1608 lucrători Amazon dintr-un total de 3215 au votat împotriva înființării sindicatului RWDSU. Cu toate acestea, fondatorii RWDSU au anunțat că vor contesta rezultatul votului și au acuzat Amazon de faptul că a exploatat „un sistem de vot stricat“. Sindicatul militase pentru condiții de muncă mai sigure și salarii echitabile. Cei aproape 6.000 de angajați ai depozitului logistic din Bessemer au avut aproape două luni să voteze reprezentarea angajaților, durata fiind atât de mare din cauza pandemiei, astfel că s-a preferat un vot prin poștă. Inițiativa a trezit un mare interes în toată America, iar în timpul campaniei electorale sindicatul a primit sprijin din partea politicienilor de top, inclusiv a președintelui Joe Biden și a altor numeroase vedete. Nu a contat însă. Însă rezultatul votului nu va împiedica uniunea sindicală să lupte împotriva Amazon, considerând că votul a influențat „ilegal”.

Condițiile de lucru la Amazon sunt, de asemenea, un subiect destul de discutat și în Germania, acolo unde greve se desfășoară încă din 2013. Cea mai recentă acțiune sindicală a fost efectuată de Verdi, care a propus angajaților din șase locații să intre în grevă pentru patru zile înainte sărbătorilor de Paște. Recent, Curtea Federală Administrativă a pus capăt unei dispute ce dura de un an de zile între Amazon și sindicatul lucrătorilor Verdi. Disputa juridică a vizat centrul logistic din Rheinberg aflat în Renania de Nord-Westfalia. Totul a pornit de la o solicitare pe care Amazon a făcut-o în 2015 pentru mai multe din depozitele sale care livrau comenzi online, justificând cererea mare de la final de an. Landul Renania de Nord-Westfalia aprobase lucrările în două duminici, iar sindicatul Verdi a contestat decizia. Instanța din Leipzig a confirmat o hotărâre anterioară a Curții Administrative Superioare (OVG) din Münster, care anulase permisul pentru munca în duminicile din sărbătoarea de dinainte de Crăciun.

Articole similare

Ad