Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

VIDEO: Cursele de transport călători pe distanţe de sub 50 de km, greu de verificat

Cursele regulate speciale constituie un venit sigur pentru orice operator de transport, iar în contextul pandemiei acestea au reprezentat un adevărat colac de salvare pentru multe companii de profil. Ca pe orice piaţă concurenţială, clienţii fac regulile jocului, impunând tarife mici de transport şi condiţii contractuale foarte dure. Din păcate, chiar dacă o parte dintre operatori refuză să facă rabat la calitate şi siguranţă, întotdeauna se găsesc alţi „colegi” de breaslă dispuşi să facă compromisuri pentru a câştiga contractul. Iar un preţ mic nu se poate susţine decât prin tăieri la nivelul principalei componente a costului de operare, respectiv salariul şoferului, inclusiv programul de lucru al acestuia.

Până la adoptarea instrumentelor legale prin care beneficiarii curselor de convenţie să fie „co-interesaţi” în mod direct, prin sancţiuni, ca operatorii de transport cu care încheie contracte să respecte legea, ISCTR şi Poliţia Română pot face diferenţa prin controale, în vederea amendării cărăuşilor care merg ilegal.

În cazul transportului de convenţie trebuie diferenţiat între cursele regulate speciale licenţiate şi cele care se derulează pe trasee scurte, doar în baza contractului de transport dintre părţi, a atras atenţia inspectorul ISCTR Mihai Manea, în cadrul video-conferinţei Tranzit din 14 aprilie, pe subiectul transportului de convenţie. Astfel, „în cazul curselor efectuate pe distanţe de sub 50 de km este foarte greu de verificat programul de lucru al şoferilor, din cauza lipsei obligaţiei acestora din urmă de a folosi aparatul tahograf de la bordul vehiculului. Practic, aceşti şoferi nu intră sub incidenţa regulamentului 561. Şi dacă la cursele regulate speciale mai putem vorbi de pauze din conducere (între schimburile de angajaţi), aceeaşi situaţie se poate întâmpla şi la transportul regulat de linie, pentru traseele de sub 50 km, unde, la fel, şoferii pot conduce de dimineaţa până seara. Este foarte greu de dovedit nerespectarea legii şi atunci, în acest caz, singurul instrument este HG 38/2008. Dar acest act normativ impune foarte puţine restricţii, singura amendă la «îndemâna» inspectorilor de control fiind pentru lipsa evidenţei programului de lucru”.

Probleme şi nereguli cu privire la cursele regulate speciale sunt la nivel de ţară, atrage atenţia inspectorul de stat şef Bogdan Durlea. ISCTR a desfăşurat mai multe acţiuni de control care au vizat transportul de convenţie, ultima dată pe raza judeţului Sibiu. „Printre principalele probleme constatate se numără lipsa rovinietelor, acestea fiind achiziţionate doar când se află că am ieşit în control. De asemenea, am identificat şi situaţii mai deosebite, cum ar fi fracţionarea unui traseu de peste 50 de km pe două licenţe de transport, deşi se folosea acelaşi conducător auto de dimineaţa până seara, fără a folosi cardul în aparatul tahograf”.

Inspectorul de stat şef a anunţat derularea unor controale mai ample la nivel naţional pe segmentul transportului de convenţie, inclusiv la sediul operatorilor de transport, pentru că problema de acolo pleacă. „Şi chiar dacă de multe ori amenzile pe care le dăm sunt aplicate şoferilor, vinovaţii sunt, în fapt, transportatorii”, a mai subliniat inspectorul de stat şef.

Urmăriţi videoconferinţa integrală:

Articole similare

Ad