Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisiile pentru comerţ şi afaceri externe recomandă ratificarea Acordului UE-UK

Negociatorii UE și Marea Britanie au convenit asupra termenilor Acordului comercial și de cooperare la 24 decembrie 2020. Pentru a minimiza perturbările, acordul a fost aplicat provizoriu de la 1 ianuarie 2021 și va înceta la 30 aprilie 2021. Pentru ca acesta să intre în vigoare definitiv, necesită acordul Parlamentului European.

Săptămâna trecută, Comisiile pentru afaceri externe și comerț internaţional au votat în favoarea acordului care stabilește regulile viitoarei relații dintre UE și Marea Britanie. Propunerea raportorilor Andreas Schieder (AFET, S&D, AT) și Christophe Hansen (INTA, PPE, LU) a fost aprobată cu 108 voturi (unul împotrivă și patru abțineri), iar acum recomandă ca Parlamentul să aprobe tratatul în plen. „Brexit este o greșeală istorică, dar acum trebuie să stabilim un fundament puternic pentru relațiile viitoare. Cu decizia de astăzi, salutăm dispozițiile care leagă Marea Britanie de standardele noastre actuale ridicate de muncă și de mediu. Cu toate acestea, progresele ar putea fi pierdute dacă Marea Britanie continuă să încalce unilateral Acordul de retragere și Protocolul privind Irlanda de Nord. Așteptăm un plan viabil privind implementarea protocolului și să fim implicați în controlul acordului“, a spus Andreas Schieder. Christophe Hansen a adăugat: „Brexit-ul a provocat întreruperi reale la începutul anului. Acordul comercial și de cooperare, oricât de imperfect ar fi, a acționat pentru a amortiza un impact mai grav. Ratificarea acestuia în Parlament ar crește certitudinea juridică pentru companiile care acționează acum într-un mediu dificil și ar solidifica și păstra garanțiile care asigură condiții de concurență echitabile. Mai mult, aprobarea acordului înseamnă şi extinderea arsenalului nostru de instrumente juridice și pârghii pentru a continua să presăm pentru o implementare completă și pragmatică a Acordului de retragere și a Protocolului său.“

Parlamentul va lua decizia finală și va adopta o rezoluție separată la o viitoare sesiune plenară a cărei dată încă nu a fost stabilită.

Articole similare

Ad