Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pandemia, perturbările maritime şi Brexit-ul impactează disponibilitatea lemnului şi preţurile ambalajelor și paleților

Confederația engleză a producătorilor de ambalaje și paleți din lemn (TIMCON) a avertizat cu privire la disponibilitatea redusă a materiilor prime şi la preţurile fără preceden, prezicând că acestea vor afecta piața ambalajelor și a paleților cel puțin până la jumătatea acestui an. Acest lucru se datorează  dezechilibrelor actuale de pe piața globală a unor produse, pandemiei și Brexit-ului.

Analiștii independenți Afry arată că prețul cherestelei pentru paleți a crescut cu 4,4% din decembrie 2020 până în ianuarie 2021, însă s-a majorat cu 13,2% în ultimul trimestru al lui 2020 și, cumulativ, cu peste 20% în ultimele trei trimestre ale anului trecut.

Cele mai recente rapoarte MARKIT / CIPS, publicate la 1 februarie, indică o creștere continuă a prețurilor și problema disponibilității materialelor și produselor, deoarece cererea şi-a revenit după relaxarea pieţelor. Lemnul pentru palet (și alte categorii de cherestea) și oțelul – ambele esențiale pentru producția și recondiționarea paleților – au preţurile în creștere şi cantitatea redusă.

Presiunea a fost crescută şi de majorarea prețului lemnului din SUA, moment în care o mare parte din cheresteaua scandinavă și germană a fost deviată acolo, dar şi din cauza consolidării pieței din China. Mai aproape de casă, întârzierile în eliberarea licențelor de defrişare în Irlanda au diminuat considerabil aprovizionarea cu cherestea pentru paleți din această sursă.

Între timp, impactul creșterii cererii de garduri și de alte produse din lemn în Marea Britanie continuă.

Aceste probleme sunt agravate de un dezechilibru la nivel mondial în fluxurile de transport maritim de containere, cu întreruperi, întârzieri în porturi, penurie extinsă de containere și implicit cu creșteri semnificative ale costurilor de manipulare și logistică.

Între timp, Brexitul a agravat aceste dificultăți. Problemele raportate în prima lună a anului includ întârzieri grave în vămuirea în porturile cheie, cum ar fi Felixstowe. Mai multe companii implicate sau care se bazează pe afacerea cu ambalaje și paleţi din lemn au trimis deja comunicări către clienții lor pentru a explica situația și pentru a-i avertiza de scumpiri inevitabile în viitorul apropiat. „Condițiile de piață fără precedent raportate spre sfârșitul anului trecut au continuat să pună presiune asupra companiilor de tot felul. Dezechilibrul din comerțul din întreaga lume, cauzat de impactul regional inegal al pandemiei, a redus disponibilitatea în mai multe zone, iar noul mediu post-Brexit a adăugat noi costuri. Dat fiind că lemnul contribuie cu 70% la costul paleților, ne așteptăm ca prețurile paleţilor și ambalajelor să crească și să rămână ridicate pentru o perioadă de timp”, a comentat Stuart Hex, secretar general al TIMCON.

Articole similare

Ad