Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

70 de ani de „Samba”

Pentru mulți simbolizează cultura hippy, totuși a fost un microbuz popular cu mult înainte de generația „Flower Power”: exact cu 70 de ani în urmă, un microbuz elegant cu 8 locuri a fost prezentat, pur și simplu ca un „Special Version” la primul IAA postbelic de la Frankfurt. Astăzi, acest microbuz VW este cunoscut la nivel global sub numele de ‘Samba’. „Samba” este considerat de mulți ca punctul culminant al cultului Bulli.

IAA își deschide din nou porțile pentru prima dată după război. Volkswagen profită de această oportunitate și prezintă noile sale vehicule pe un stand uluitor care acoperă 1.350 m2. Pe aceasta, Volkswagen construiește o copie parțială a liniei de asamblare Beetle, iar o instalație de iluminat fără precedent, aproape suprarealistă, îi atrage pe vizitatori. În mass-media standul de expoziții este chiar apreciat ca „Templul Volkswagen”, iar conceptul devine o tendință pentru expozițiile viitoare.

Unul dintre cele mai importante momente ale acestui spectacol a fost, fără îndoială, și premiera mondială a noului vehicul pentru transport de persoane, care la lansarea sa, Volkswagen a numit destul de clar microbuzul VW „Versiune specială”. Cu toate acestea, diferențele dintre acesta și versiunea standard au fost altele decât clare: pentru ceea ce a fost la început un cost suplimentar de aproape 3.000 DM, clientul a primit o gamă exclusivă de caracteristici suplimentare. La exterior, microbuzul elegant a fost strălucitor în vopseaua armonioasă în două tonuri, cu finisaje atractive din aluminiu și bara de protecție frontală. Găsite anterior doar în sectorul omnibus, ferestrele rotunde, inclusiv „luminatoare”, au făcut din Bulli cu 23 de ferestre un „autobuz turistic”. În concordanță cu aceasta, avea și o trapă glisantă mare în stil concertina, care le oferea pasagerilor din spate senzația de a călări într-un cabriolet. Cu greu era posibil să fii mai aproape de natură în călătoriile tale.

Compartimentul pentru pasageri avea amenajări interioare elegante, cu panouri laterale acoperite și finisaje cromate, creând o ambianță luxoasă. Distracția muzicală adecvată pentru grupul mic de călători a venit, dacă se dorește, de la un radio cu valve (modelul „Auto Super”) din tabloul de bord.

Era un veritabil autocar de lux în format mic pe care Volkswagen îl lansase aici. În concordanță cu acesta, a fost comercializat și în SUA sub denumirea de Microbus „Deluxe”. Cu toate acestea, în Germania, compania a rămas modest cu „Versiunea specială” și din 1952 pe termenul la fel de non-emoțional „Model special”.

Clienții înșiși, însă, s-au ocupat rapid de a-i da un nume interesant, chiar dacă, din păcate, derivarea exactă nu mai poate fi urmărită cu exactitate astăzi. Samba ar fi putut fi derivat din limba germană ‘Sonnendach-Ausführung mit besonderem Armaturenbrett’ sau poate ‘Sonder Ausführung mit besonderer Ausstattung’. Având în vedere vremurile, de asemenea, nu este deloc înțelept să credem că s-ar fi putut baza pe numele dansului atât de exotic și plin de viață. Dar nu numai colocvial, luxului Bulli i s-a dat acest nume. În lista olandeză de prețuri din 1954, atunci a fost numită oficial „Samba”.

Producția în serie a microbuzului „Versiune specială” VW a început la 27 iunie 1951 și s-a încheiat în iulie 1967, după ce au fost fabricate aproape 100.000. Bulli-urile „Samba” sunt mai căutate ca niciodată, ceea ce se reflectă adesea și în prețuri. În ultimii ani, modelele în stare excelentă au obținut în mod repetat prețuri amețitor de mari la licitație. De exemplu, cel mai mare preț realizat până în prezent pentru un „Samba” este de 302.500 USD.

Pentru vânzarea unei astfel de „versiuni speciale” „Samba”, o istorie trasabilă este, în general, de o valoare inestimabilă, întrucât nu tot ceea ce arată ca o „Samba” a fost produs și ca atare.

Articole similare

Ad