Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Restituire de TVA și acciză, anticipat sau la termen

În contextul destabilizării economiei internaționale, generate de pandemie, firmele de transport au fost nevoite să strângă cureaua, să fie mai atente la cheltuieli, mai calculate în provizioane și să nu irosească niciun bănuț. În special la transportul internațional de marfă și călători recuperarea TVA și a accizei plătite la carburanți reprezintă o economie importantă, iar pentru a evita bătăile de cap cu procedurile birocratice și documentația stufoasă din fiecare țară cei mai mulți cărăuși apelează la firme specializate. În funcție de rulaje și de nevoile financiare, clienții pot opta pentru contracte cu plata anticipată a sumelor de recuperat – contra unui comision – sau la termen și au la dispoziție servicii adiționale de asistență și consultanță, inclusiv carduri pre-plătite pentru achiziția de motorină sau de alte servicii la internațional.

Acciza la carburanți și TVA se poate recupera din Austria, Belgia, Italia, Franța, Ungaria, Slovenia și Spania, iar perioada de rambursare poate varia în funcție de țară, fiind cuprinsă între două și 18 luni. În funcție de statul membru de rambursare, valoarea care se recuperează se poate returna lunar, trimestrial sau semestrial. Astfel, Belgia și Slovenia comunică lunar valorile de recuperat, în timp ce restul statelor aleg varianta trimestrială. În ceea ce privește metodologia aplicată, anul trecut au existat schimbări doar în Franța, perioada de rambursare fiind modificată de la semestru la trimestru.

Cea mai rapidă procedură de rambursare este în Austria, deși, în ultimul timp, aceasta trimite și foarte multe cereri de informații suplimentare. La polul opus, România bate recordul la întârzierile în soluționarea cererilor de rambursare a TVA. Într-adevăr, în ultima lună și la noi au fost soluționate foarte multe dosare, în comparație cu întreg anul 2020 sau 2019. Transportatorii români își aleg însă țările unde alimentează în funcție de mai multe criterii, cum ar fi cota de TVA, posibilitatea recuperării accizei la carburant și diferențele de curs valutar (în cazul în care moneda țării respective este alta decât euro). Având în vedere aceste aspecte, pe primele locuri în preferințele cărăușilor români sunt Belgia și Spania, urmate de Ungaria, Luxemburg și Austria.

„Belgia este un caz aparte, întrucât nu există un tipar al plăților. Sunt perioade în care cererile sunt rambursate în 60 de zile, dar și perioade în care rambursarea se face după mai bine de un an. Într-adevăr, pandemia a avut și încă mai are un impact puternic asupra activității noastre, a tuturor. La nivelul autorităților competente din Belgia, impactul cel mai mare s-a simțit în timpul stării de urgență din 2020, când o perioadă de timp expedierea cererilor a fost întârziată. În prezent, perioada de rambursare a accizei în Belgia este cuprinsă între 3 și 6 luni. Franța procesează o cerere în aproximativ 4 luni, în timp ce Italia poate ajunge și la 18 luni. De altfel, din punct de vedere al rambursărilor, putem spune că Slovenia, Franța și Ungaria au cele mai eficiente servicii, urmate de Belgia, Spania și Italia. În materie de rambursare a TVA, cel mai eficient stat din punct de vedere al plăților este Austria, la polul opus fiind Polonia și Grecia”, a explicat Gabriela Păun, managing director EBV Finance România.

În 2020, în contextul pandemiei, valorile rambursate din Franța și Slovenia au suferit mici modificări. Referitor la intervalul de rambursare, „în Belgia am avut surpriza să primim deciziile de soluționare pentru dosarele trimise recent, în timp ce cererile prezentate înainte au fost soluționate mult mai târziu, chiar la interval de un an. În principiu, prima cerere de rambursare este soluționată într-o perioadă mai mare de timp, în timp ce următoarele sunt verificate și rambursate mult mai repede. Aceeași situație este și în Franța. Italia este un caz special, rambursările de accize fiind soluționate într-un interval de 1-2 ani (am avut și cazuri când am așteptat chiar 3 ani). Spre norocul nostru, clienții din România alimentează destul de puțin în Italia în comparație cu țările din vecinătate – Slovenia, Franța – unde dosarele prezentate la rambursare sunt soluționate în termene acceptabile”, a precizat Codruța Ghilea, director de vânzări Trans Vat Roumanie. Compania soluționează dosare de recuperare accize în Belgia, Italia, Franța, Ungaria, Slovenia și Spania pentru Gasoleo Profesional.

TVA: rambursare standard sau cu finanțarea clientului

Compania lituaniană de recuperare de accize și TVA EBV Finance – care din 2020 este deținută în procent de 60% de grupul Edenred – oferă trei modalități de rambursare a TVA: TVA Fast (cu finanțarea TVA în termen de două zile de la data primirii facturilor), TVA Quarter (cu finanțarea acestuia după încheierea perioadei fiscale, în termen de două zile de la data primirii facturilor) și TVA Standard (TVA este achitat clientului după rambursarea sumelor de către autoritățile competente).

Pentru rambursarea accizei la carburanți se oferă două modalități: Fast (sumele de recuperat aferente unei perioade fiscale se plătesc în termen de maximum 10 zile de la încheierea acesteia) și Standard (după plata banilor de către autorități). Comisioanele sunt mai mari pentru serviciile de rambursare finantață.

EBV Finance se adresează exclusiv transportatorilor internaționali de marfă și de persoane. Sucursala din România a fost deschisă în contextul extinderii la nivel european, țara noastră fiind aleasă datorită poziționării sale geografice, dar și potențialului imens de dezvoltare a transporturilor. Compania lituaniană se poziționează pe piață ca un agent independent de rambursare TVA și acciză la carburanți, clienții nefiind condiționați să lucreze cu anumiți furnizori de combustibil sau taxe de drum. De altfel, la serviciul de rambursare TVA apelează inclusiv clienți care folosesc plata cash/card bancar. Compania oferă rapiditate în procesarea facturilor și în efectuarea plăților, transparență (portalul „self service“ permite acces permanent la informații referitoare la cererile de rambursare TVA și acciză) și flexibilitate (de la rambursare finanțată la standard).

Întrucât EBV Finance are sediul central în Vilnius, cei mai mulți clienți sunt din Țările Baltice, unde cota de piață este de 80%. Sucursalele EBV din Polonia și România – deși deschise recent – consolidează poziția grupului în Europa Centrală și de Est, iar în prezent se analizează și oportunitatea extinderii spre Occident. „Obiectivul nostru este să fim nu doar un furnizor de servicii, ci un partener de încredere, care să-i ofere transportatorului român consiliere și suport în materie de rambursare TVA și acciză”, a declarat Gabriela Păun.

Prin consultanță se poate optimiza costul de operare

Pentru a veni în sprijinul clienților, și Trans Vat rambursează anticipat acciza (în principiu, în 15 zile) sau la termen. „Este normal să existe o diferență între serviciul de rambursare anticipată și cel la termen, ținând cont de faptul că acest serviciu include, pe lângă gestionarea documentelor prezentate la rambursare, un anumit risc asumat și așteptarea – din momentul rambursării sumelor către client, până în momentul soluționării cererilor de către instituțiile financiare abilitate. În schimbul unui comision potrivit, rambursarea anticipată le permite clienților creșterea fluxului de numerar și organizarea trezoreriei socității”, a explicat Codruța Ghilea.

Compania rambursează anticipat TVA de pe bonuri fiscale și, bineînțeles, de pe facturile pe care clienții le dețin. „Considerăm că în acest fel putem să ne ajutăm clienții, la început sfătuindu-i, în funcție de rute, prezentându-le condițiile de rambursare a TVA specifice fiecărei țări, apoi anticipând TVA în baza documentelor pe care le dețin: bonuri fiscale, facturi. Prin urmare, experiența și calitatea serviciilor noastre se traduc prin capacitatea de a găsi soluții pentru fiecare client în parte.”

Trans Vat Roumanie face parte dintr-un grup european specializat în recuperare de TVA și accize, cu filiale în mai multe țări din Europa, care le oferă clienților avantajul de a comunica în limba maternă cu reprezentanții firmei și, în același timp, poate discuta cu instituțiile abilitate să soluționeze cererile de rambursare TVA, accize, direct, de asemenea, în aceeași limbă. Clienții Trans Vat sunt firme de transport mari și mici, dar și case de expediții care doresc să le ofere subcontractorilor un serviciu de calitate.

România este o țară importantă pentru Trans Vat, atât prin numărul de clienți din portofoliu și volumul activității desfășurate de aceștia, cât și pentru clienții celorlalte filiale, pentru care se prezintă dosare de recuperare TVA din România sau reprezentanță fiscală.

Carduri „prepaid” pentru combustibil și taxe de drum

Soluțiile de plată Trans Vat adaptate la constrângerile Pachetului Mobilitate includ cardurile de plată C2A, care permit accesul șoferilor la rețelele principale de hoteluri, feriboturi și parcări.

În momentul de față, din cauza pandemiei, care implicit a dus la criza financiară și a determinat societățile de garantare să pună condiții din ce în ce mai dure pentru acordarea garanțiilor, Trans Vat s-a reorientat pentru sistemul „prepaid”, atât pentru combustibil, cât și pentru plata taxelor de drum. Clienților li se pune la dispoziție un card pentru achiziționarea de combustibil în sistem prepaid, care – dacă este folosit în rețeaua de stații partenere – îi oferă clientului factură lunară necesară pentru recuperare TVA și acciză, precum și discount-uri. Cardul poate fi folosit și în afara rețelei, în alte stații petroliere, sau pentru plata taxelor de drum, pentru plata cazărilor sau orice alte tipuri de cheltuieli care se pot face cu un card bancar. Pentru plata taxelor de drum se oferă un singur aparat, în același sistem prepaid, care poate fi folosit în 11 țări din Europa (Austria, Germania, Franța, Belgia, Polonia A4, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Elveția și Liechtenstein) și în viitorul apropiat Slovenia și Ungaria și pentru care clientul beneficiază de factură și de discount-urile oferite de rețelele de autostrăzi.

Articole similare