Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Diverse scenarii pentru trecerea la vehicule cu emisii zero

Asociația olandeză de transport și logistică TLN a stat de vorbă despre trecea la camioane electrice cu Julian Dobbe, reprezentantul unei companii de familie cu vechime de peste 175 de piață, Dobbe Transport. Acesta studiază managementul lanțului de aprovizionare la Universitatea Erasmus și are pasiunea de a cerceta cât mai multe lucruri legate de logistică, astfel că a ajuns și la un stagiu TLN dedicat utilizării camioanelor cu emisii zero. Având convingerea că este important să câștigi experiență și în alte firme decât cea a familiei sale, Julian Dobbe a lucrat și a făcut practică la Bol.com și la L’Oréal, companii diferite de a sa prin dimensiunea lor uriașă și prin posibilitatea pe care o oferă de a vedea cum decurge comunicarea dintre diverse echipe.

În cadrul studiului pe care îl desfășoară la TLN, Julian Dobbe analizează influența a trei factori asupra utilizării camioanelor electrice: costul total de proprietate (costurile de achiziție, utilizare și amortizare), autonomia și infrastructura de încărcare. Aceste trei lucruri trebuie să fie clare până în 2025, când un număr mare de orașe au zone în care nu vor putea intra decât vehicule cu emisii zero.

În ceea ce privește costul total de proprietate, analiza este complexă și dificilă deoarece nu se cunoaște prețul, pe viitor, al acestor vehicule nepoluante. Dar Julian Dobbe lucrează la un model de simulare, unde folosește mai multe scenarii și face calcule diferite pentru următorii ani, pentru a determina punctul în care un vehicul electric ar putea deveni mai ieftin decât unul diesel.

În plus, acesta testează, în poligon, cât timp se poate conduce cu bateria încărcată la maximum și care este bateria potrivită pentru fiecare gamă de vehicul și fiecare încărcătură și investighează posibilitățile de încărcare pe timp de noapte, de încărcare la fața locului și dacă ar trebui utilizate stații de încărcare rapidă – câtă vreme încărcarea rapidă costă mai mult.

Julian Dobbe speră ca analiza lui să ajute antreprenorii să se gândească bine la schimbarea strategiei de achiziție a camioanelor. Deocamdată, din cauza prețului mare de achiziție, utilitarele electrice nu sunt o opțiune profitabilă, dar lucrurile se mișcă rapid, calitatea aerului în Olanda este tot mai proastă, conform unor studii realizate local, iar transportul ar putea contribui la protecția mediului.

Articole similare

Ad