Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Germania ar putea crește prețul pe tona de CO2, care ar crește prețul combustibililor fosili cu circa 12 cenți/l

Vicepreședintele grupului parlamentar de uniune, Andreas Jung, propune creșterea prețului CO2 la petrol și gaze cu 20 de euro până la 45 de euro în anul următor. După cum a explicat într-un interviu acordat „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”, prețul propus ar fi cu 15 euro mai mult decât planurile actuale. Jung propune 55 de euro pentru 2023 (cu 20 de euro mai mult decât era planificat) și respectiv 65 de euro pentru 2024. „Tranziția către piață” ar trebui să urmeze după 2025 – cu doi ani mai devreme decât era planificat anterior.

În același timp, însă, electricitatea ar trebui să devină mai ieftină pentru a ușura tranziția, a explicat Jung. Șeful grupului regional CSU din guvernul federal, Alexander Dobrindt, a făcut, de asemenea, sugestii pentru un preț mai ridicat al CO2 la începutul lunii mai. Verzii solicită, de asemenea, un preț mai ridicat al CO2.

De la începutul anului prețul CO2 pe tona de dioxid de carbon emis în trafic și clădiri este de 25 de euro. Acesta scumpeste combustibilii fosili și este destinat să creeze un stimulent pentru a trece la alternative mai ecologice. De anul acesta există o suprataxă de șapte cenți pe litru pentru benzină. Un preț de 45 de euro pe tona de CO2 ar crește prețul unui litru de carburant fosil cu aproximativ 12,7 cenți.

Conform planurilor actuale, prețul CO2 va crește treptat la 55 de euro pe tonă până în 2025. Andreas Jung consideră că acest plan este prea puțin ambițios pentru a putea atinge obiectivele climatice mai ridicate stabilite de guvernul federal miercurea trecută. Ministrul federal al mediului, Svenja Schulze (reprezentant al social-democraților, SPD), a respins până acum o creștere anticipată a prețurilor la CO2 și susține că mai întâi trebuie să existe suficiente alternative la combustibilii fosili. Echilibrul social este important, nu poate fi vorba doar de o povară financiară pentru oameni, a spus Schulze.

Consiliul de administrație al Federației organizațiilor germane ale consumatorilor, Klaus Müller, a avertizat în „Spiegel” despre nedreptatea socială din cauza creșterii prețurilor la CO2. „Toate veniturile suplimentare din stabilirea prețului CO2 trebuie să revină cetățenilor – în mod ideal pe cap de locuitor”, a declarat Müller pentru presa germană. Alți cercetători și activiști climatici propun, de asemenea, să compenseze costurile prețului CO2 cu o primă pentru toți cetățenii.

Articole similare

Ad