Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cazul Amazon a ajuns în Parlamentul European

Cazul „Amazon versus lucrătorii din depozite“ a ajuns și în Parlamentul European, mai precis la Comisia de Muncă și Afaceri Sociale (EMPL), care a ținut joi, 27 mai, o audiere denumită „Atacurile Amazon împotriva drepturilor și libertăților fundamentale ale lucrătorilor: libertatea de întrunire și asociere și dreptul la negociere colectivă și acțiune“.

Scopul audierii a fost ca europarlamentarii din EMPL să înțeleagă mai bine despre informările care au tot apărut în presă în ultima perioadă potrivit cărora Amazon își monitorizează lucrătorii, precum și alte practici care ar fi în contradicție cu legile UE privind normele de muncă și protecția datelor. Totodată, ședința a vizat și identificarea impactului acestor presupuse activități asupra drepturilor fundamentale ale salariaților de a se întâlni și de a forma asociații și sindicate pentru a negocia la nivel colectiv cu conducerea companiei.

Citește și: Lucrătorii din depozitul Amazon din SUA nu vor să facă parte dintr-un sindicat

Condițiile de lucru din cadrul depozitelor Amazon au iscat multe controverse. În Germania, spre exemplu, se desfășoară greve încă din 2013. Cea mai recentă acțiune sindicală a fost efectuată de Verdi, care a propus angajaților din șase locații să intre în grevă pentru patru zile înainte sărbătorilor de Paște. Recent, Curtea Federală Administrativă a pus capăt unei dispute ce dura de un an de zile între Amazon și sindicatul lucrătorilor Verdi. Disputa juridică a vizat centrul logistic din Rheinberg aflat în Renania de Nord-Westfalia. Totul a pornit de la o solicitare pe care Amazon a făcut-o în 2015 pentru mai multe din depozitele sale care livrau comenzi online, justificând cererea mare de la final de an. Landul Renania de Nord-Westfalia aprobase lucrările în două duminici, iar sindicatul Verdi a contestat decizia. Instanța din Leipzig a confirmat o hotărâre anterioară a Curții Administrative Superioare (OVG) din Münster, care anulase permisul pentru munca în duminicile din sărbătoarea de dinainte de Crăciun.

Articole similare

Ad