Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Creștere bazată pe afacerea flexibilă cu camioane rulate

2020 este al șaptelea an consecutiv de când Mercedes-Benz Trucks este lider pe piața de camioane din România, poziție deținută și după primele 4 luni ale acestui an. Așa cum a subliniat Valeriu Zaharia, CEO Mercedes-Benz Trucks & Buses România, la acest succes a contribuit și divizia de camioane rulate. În 2020, 30% din camioanele noi s-au vândut în urma unui contract de trade-in sau buy-back, astfel că dezvoltarea afacerii de camioane rulate merge mână în mână cu cea de camioane noi. Și, pentru că businessul de camioane rulate se dezvoltă tot mai mult în ultima vreme, TruckStore a ținut să se diferențieze de restul pieței prin lansarea „Mercedes-Benz Certified”, un nou standard pentru camioanele rulate. Revizia și inspecția tehnică valabile cel puțin trei luni, anvelopele cu un profil de cel puțin 6 mm și garanția de 12 luni pentru grupul moto-propulsor, dar mai ales posibilitatea de a înlocui autovehiculul cumpărat în 14 zile sunt principalele avantaje oferite de Mercedes-Benz Certified.

Dacă, în 2008, divizia de Autocamioane rulate a Mercedes-Benz vindea câteva zeci de unități anual, volumul a crescut exponențial, în special în ultimii 4 ani, atingând un record de aproape 800 de unități vândute în 2020. Ca urmare a acestei creșteri spectaculoase, în iunie 2019 a fost lansat TruckStore România, care a adus noi standarde, aceleași la nivel european, susținând încă și mai mult dezvoltarea vânzărilor de camioane rulate.

Valeriu Zaharia

„Afacerea de vânzare a vehiculelor rulate s-a dezvoltat ca suport pentru vânzarea de camioane noi, oferind flexibilitate clienților care aveau nevoie să își vândă mai întâi camioanele vechi din flotă. De asemenea, crearea unei activități care administrează cumpărarea și vânzarea de autovehicule rulate ajută și la onorarea obligației de buy-back pentru contractele ajunse la termen”, a spus Valeriu Zaharia.

„Mercedes-Benz Certified”, un nou standard pentru camioanele rulate

Începând cu mai 2021, TruckStore România comercializează camioane Mercedes-Benz purtând eticheta Mercedes-Benz Certified, ceea ce înseamnă o vârstă a vehiculului de până la cinci ani, un rulaj de maximum 500.000 km și asigurarea că acesta are revizie valabilă cel puțin 3 luni sau pentru următorii 20.000 km (pentru camioane cu MMA până la 12 t) ori 30.000 km (peste 12 t). Se face o operațiune normată de verificare în circa 100 de puncte în urma căreia rezultă un certificat de calitate, care este prezentat clientului, astfel încât acesta să știe exact starea de funcționare a vehiculului și ce anume a fost reparat înainte de vânzare și în timpul în care a fost utilizat de un alt proprietar.

Totodată, vehiculele certificate au inspecțiile tehnice legale valabile pentru cel puțin trei luni și anvelope cu un profil de cel puțin 6 mm. Un alt element integrant al angajamentului de calitate îl reprezintă garanția de 12 luni care acoperă grupul moto-propulsor, valabilă în toată Europa, fără restricții de rulaj.

Spre deosebire de alte certificări similare, Mercedes-Benz vine și cu o noutate: dreptul de a înlocui camionul rulat cumpărat cu un altul în termen de 14 zile. „Cel mult, se poate aplica o chirie în cazul în care vehiculul chiar a fost folosit în acest interval”, a declarat Virgil Titirișcă, managerul TruckStore România.

Virgil Titirișcă

În continuare, vehiculele „non-Certified” beneficiază de aceleași standarde de calitate cu care clienții au fost obișnuiți și pot avea și ele garanție de 6 sau 12 luni. „Este o garanție confortabilă pentru client, primind o soluție imediată și fără efort din partea sa. Reprezentatul transportatorului, șoferul, trebuie doar să prezinte cardul de service. Apoi tot procesul de reparare a vehiculului este gestionat prin call center, disponibil 24 h/24, inclusiv cu vorbitor de limba română. Feed-back-ul clienților în legătură cu procesul de reparare este foarte bun”, a mai explicat Virgil Titirișcă.

„Conceptul Certified vizează diferențierea încă și mai mare a TruckStore față de alți dealeri de vehicule rulate și întărirea ideii că vehiculele vândute cu această etichetă poartă garanția calității. Clientul știe ce cumpără și nu există riscuri tehnice. În viitor, ne propunem să introducem un pachet extins de servicii și pentru camioanele rulate.”

Standardul Mercedes-Benz Certified va înlocui actualul sistem de clasificare în funcție de raportul preț-performanță (în categoriile Aur, Argint și Bronz), disponibil din martie 2021 în toate țările TruckStore.

Pandemia Covid-19 nu a influențat vânzările de vehicule rulate

După perturbările din 2019, când prețurile camioanelor rulate au coborât la un nivel istoric, urmate de pandemia din 2020, mulți dealeri medii și mici și-au închis afacerile. La acest moment, stocurile de camioane rulate disponibile în Europa au scăzut peste tot, inclusiv în România.

Sunt patru canale de constituire a stocului de vehicule rulate la un dealer ca TruckStore: buy-back, trade-in nou pe vechi, trade-in used pe used și achizițiile libere de rulate de pe piață.

TruckStore are în prezent un stoc de aproape 220 de autocamioane, față de 320-330 anul trecut. Și asta nu numai din precauție, ci mai ales datorită faptului că sunt cereri mari de camioane rulate.

Un contract de service Complete acordat camioanelor noi le crește ciclul de viață

Toate camioanele provenite din buy-back vor avea standardul „Certified”, vehiculele încadrându-se în categoria celor cu o vârstă de maximum 5 ani. Însă nu toate sunt însoțite de un contract de service, și tocmai de aceea Mercedes-Benz Trucks și-a propus includerea contractului de service Complete pe scară mai largă în oferta de vânzare a camioanelor noi, în special pentru că o întreținere atentă și monitorizată aduce avantaje și în al doilea ciclu de viață al camionului. „Ne gândim să introducem serviciul Complete în condițiile în care acesta i-ar garanta clientului o valoare reziduală mai mare”, spune Virgil Titirișcă. „Vrem să găsim soluții împreună cu rețeaua de parteneri de service pentru a veni cu o ofertă avantajoasă pentru serviciul Complete”, mai declară și Valeriu Zaharia.

Articole similare