Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Niciun camion cu motor diesel după 2040

Scania a organizat luna trecută o nouă ediție a Scania Sustainable Transport Forum, adresat factorilor de decizie politici și economici din întreaga lume, mesajul transmis vizând încă o dată luarea unor decizii globale care să ducă rapid la o societate neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2. În timp ce industria auto este pregătită să treacă, din 2040, la producția de autovehicule exclusiv electrice, oamenii de știință și reprezentanții companiilor globale cer aplicarea de urgență a unor măsuri de anulare a finanțărilor oricăror proiecte care presupun combustibili fosili și investiția masivă în producția de energie regenerabilă și o infrastructură publică și privată solidă de alimentare cu energie electrică.

Până în 2025 Scania s-a angajat să își reducă emisiile pentru operațiunile sale globale cu 50%, plus încă 20% când autovehiculele sale sunt în uz la clienți, ceea ce înseamnă 90% din totalul emisiilor. „Aceasta nu este o țintă opțională”, a spus Christian Levin, CEO Scania. „Decarbonizarea este o țintă la fel de importantă precum creșterile ambițioase de volume, de vânzări, de profit. Iar pentru a le atinge trebuie să lucrăm îndeaproape atât cu clienții noștri, cât și cu furnizorii și alți parteneri.”

Șeful Scania a declarat că producătorul suedez va introduce în anii care urmează motorizări complet noi, susținând trecerea la combustibili regenerabili, cum ar fi biocombustibilii sau biogazul, care pot reduce emisiile de CO2 cu 80% chiar de acum. „Tranziția rapidă către electrificare este absolut necesară. Electrificarea poate reduce emisiile cu 90% comparativ cu un motor diesel convențional. Iar în prezent Scania poate oferi atât autobuze urbane, cât și camioane cu propulsie hibridă plug-in și complet electrică.”

În plus, Scania se va implica pentru ca autovehiculele sale să fie conduse eficient, prin cursurile de driver training oferite șoferilor clienților săi.

„Până în 2030 sperăm să asistăm la o adoptare rapidă a vehiculelor electrice. Până în 2030, jumătate din autovehiculele produse de Scania ar putea avea o propulsie electrică, dacă se vor face investițiile publice în infrastructura de alimentare cu energie și de producție a energiei verzi”, a mai spus Levin. „În ceea ce privește propriile noastre emisii, sunt încrezător că vom ajunge la un nivel zero în următorii 10 ani. Iar până în 2040 ne-am angajat să punem în producție numai autovehicule cu propulsie electrică. Este un angajament pe care și l-a asumat, de altfel, întreaga industrie auto din sectorul vehiculelor comerciale, alături de neutralitatea din punct de vedere al carbonului până în 2050. Aceste țeluri se bazează pe 3 puncte cheie: vehicule funcționale, fiabile și eficiente, o infrastructură robustă de alimentare cu energie electrică și un cadru politic care să permită această tranziție.”

Potrivit lui Christian Levin, prețul pe tona de CO2 trebuie să fie în prezent de minimum 50 de euro și să crească la 100 de euro până în 2030. „Un astfel de preț ar opri orice investiție în combustibilii fosili.”

Prețul de referință astăzi e de 37-38 de euro pe tona de CO2 în UE, iar SUA a anunțat 50 de dolari sub administrația Biden.

Scania face parteneriate pentru a pune în funcțiune infrastructura de alimentare cu energie electrică și își îndeamnă clienții să folosească numai energie electrică obținută din surse verzi. Iar pentru asta politicienii trebuie să pună presiune pe furnizorii de energie electrică.

Investițiile în infrastructură vor fi cheia pentru a atinge țintele climatice

Ikea Retail este una dintre companiile suedeze care face eforturi importante pentru reducerea emisiilor cauzate de transporturile clienților și angajaților săi. Deoarece compania nu doar cumpără servicii de transport, ci face și livrări cu flota proprie, țelul este să ajungă până în 2025 să facă livrări la domiciliu cu emisii zero.

Angela Hultberg (Global Head of Sustainable Mobility Ikea Retail), a declarat în cadrul SSTF că infrastructura de încărcare este fundamentală pentru un transport cu emisii zero și că, într-adevăr, nu poți folosi vehicule electrice fără o astfel de infrastructură. „Deocamdată infrastructura nu este suficient dezvoltată pentru parcul de vehicule electrice existente, dar, deși nu este domeniul nostru de bază, ne implicăm și noi, pentru că este mai bine să o facem împreună, cu toții.”

Anna Borg (CEO și președinte Vattenfall AB, unul dintre cei mai mari producători de energie din Europa) a adăugat că infrastructura este fundamentală pentru că se va petrece o transformare majoră, în mai multe domenii în același timp, din mai multe puncte de vedere, astfel că cererea pentru electrificare va crește enorm în transport și în industrie, în paralel cu apariția mai multor stații de alimentare.

De aceeași părere este și Peter Carlsson (CEO și fondator Northvolt, care are ca scop să construiască cea mai mare fabrică europeană de baterii Li-Ion). „Această transformare cere numeroase abilități de a stoca energie, atât în vehicul, cât și în infrastructură, pentru a susține sistemul de transport de care avem nevoie, ceea ce va pune presiune mare asupra sistemului de energie. Este nevoie de investiții mari în viitorul verde.”

Ana Borg nu crede că nu există resurse pentru suficientă energie regenerabilă, problema fiind mai degrabă ritmul dezvoltării care trebuie să aibă loc pentru ca asta să se întâmple. „În unele zone e mai ușor decât în altele, pentru că se produce deja mai multă energie regenerabilă. Acum construim industria de mâine și, pentru ca ea să fie competitivă, trebuie și să aibă o amprentă mică de carbon. Va fi nevoie de eforturi din toate verigile lanțului de valoare.”

E nevoie de parteneriate

Dacă vrem accelerarea schimbării, singurul mod de a face asta este prin parteneriat, au subliniat participanții la SSTF 2021. În China Ikea folosește 90% vehicule electrice pentru livrări la domiciliu și nu s-ar fi ajuns aici fără parteneriatele pe care le are. Pe lângă furnizorii de servicii de distribuție, Ikea lucrează cu o platformă de sharing prin care, după nouă luni de la demararea proiectului, a reușit să achiziționeze distribuție numai cu vehicule electrice în Shanghai. „Acum ne uităm la alte piețe, unde distribuția e mai greu de electrificat, ca SUA, unde cumpărăm o parte dintr-o platformă care ne ajută să facem tranziția spre electric. Parteneriatele sunt vitale, mai ales că noi operăm în 32 de țări și în fiecare dintre ele trebuie să vedem ce colaborări funcționează”, a explicat Angela Hultberg.

Iar reprezentanta Vattenfall AB a precizat că există deja în toate industriile cerere din partea clienților pentru soluții mai sustenabile, dar trebuie văzut care e cea mai bună soluție. „Dacă decarbonizarea se întâmplă pe tot lanțul valoric, nu doar în distribuția finală, e cu adevărat sustenabilă.”

Pentru a obține o producție de baterii fără combustibil fosil, Peter Carlsson spune că este foarte important unde deschizi fabrica de baterii. „Azi multe provin din China, dar China nu le produce ecologic. Deci ar fi mai bine să le producem în Norvegia, Suedia, unde avem energie hidraulică, energie regenerabilă, deci putem face baterii cu amprentă minimă de carbon. Mai trebuie să ținem cont de minerit, de materii prime, de procesarea lor. Întregul supply chain trebuie să fie sustenabil.”

Ikea este un mare investitor în energie regenerabilă, iar reprezentanta Ikea Retail a anunțat că vor fi investite încă 4 miliarde de euro pentru a-și securiza sustenabilitatea propriului supply chain și a se asigura că este cu adevărat sustenabil ca să-și atingă țintele până în 2030. „Energia și transportul trebuie să-și dea mâna și să lucreze împreună pentru un sistem decarbonizat”, a spus Angela Hultberg.

La finalul acestui an la Glasgow se va desfășura Conferința Națiunilor Unite pentru Schimbări Climatice. „Mi-ar plăcea să văd acolo producători care declară vânzări de vehicule cu zero emisii până la această dată și vreau să văd același lucru din partea sistemului financiar. Va fi un moment în care ne vom lua noi angajamente pentru viitor și vom vedea cum le putem atinge”, a spus reprezentanta Ikea, în timp ce CEO-ul Vattenfall AB crede că trebuie discutat despre taxa pe carbon și costul pentru poluatorii cu CO2 la nivel global.

„Singurul mod de a reuși cu această tranziție este să găsim modele de afaceri profitabile în jurul decarbonizării. Sistemul de comercializare a emisiilor din Europa a servit foarte bine acestui scop, iar un preț global pentru CO2 va fi binevenit. Dezvoltarea tehnologică se întâmplă în toată lumea, deci tehnologiile sustenabile sunt tot mai eficiente, și trebuie și ca sistemul financiar să nu mai finanțeze nimic fosil.”

Articole similare