Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

România are al treilea cel mai mic PIB per capita din Europa centrală şi de est

Ratingul de ţară negativ al României (Baa3) este compensat de potențialul de creștere economică pe termen mediu și valori relativ favorabile ale datoriei, în ciuda extinderii dezechilibrelor macroeconomice, se arată într-un studiu Moody’s Investors Service.

Cheia puterii României constă în economia sa relativ mare și diversificată, una dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est (CEE), cu un potențial de creștere pe termen mediu de aproximativ 4%. Țara are clustere de excelență în tehnologia informației și comunicațiilor și industriile de fabricație. Datorită unui capital uman de înaltă calitate, România atrage companii străine cu un angajament de lungă durată, apreciază specialiştii Moody’s Investors.

Principalele provocări ale stabilirii valorii ratingului includ însă dezechilibrele macroeconomice în creștere. Prociclicitatea politicii fiscale din ultimii ani a dus la creșterea rapidă a salariilor și la creșterea deficitului de cont curent, în ciuda creșterii exporturilor. După alegerile din decembrie 2020, noul guvern intenționează să schimbe direcția politică a României pentru reechilibrarea economiei și reducerea deficitului public. Anunțate, dar încă neimplementate, reformele legislației salariale din sectorul public și ale sistemului de pensii vor fi esențiale în acest sens.

Economia României ar putea reveni bazându-se pe cererea internă și punând în aplicare treptat și cu succes fondurile UE NextGen.

PIB-ul nominal al României, de aproximativ 250 miliarde de dolari în 2020, a fost peste media de 230 miliarde de dolari a țărilor cu rating Baa3. Nivelul de trai calculat ca PIB mediu per capita, pe baza parității puterii de cumpărare, a crescut la 30.526 de dolari în 2020 (de la 17.441 de dolari în 2009), dar rămâne sub media de 31.778 de dolari pentru ţările Baa3 și respectiv de 40.107 de dolari pentru Uniunea Europeană. În comparație cu celelate state din CEE-8, România are al treilea cel mai mic PIB per capita, urmată de Croația (27.717 de dolari, Ba1 stabil) și Bulgaria (23.817 de dolari, Baa1 stabil).

Articole similare

Ad