Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Parlamentul francez discută despre o ecotaxă regională pentru camioane…

… după ce Alsaciei i s-a dat undă verde să instaureze o asemenea ecotaxă. Demersul se include, așa cum arată Les Routiers, în proiectul legii Climat.

Înainte de vot, aleșii și-au stabilit ca obiectiv să amâne această taxă până în 2028 și să se ajungă la un cadru legal național care să permite instalarea, de către fiecare regiune, a unui sistem de taxare. De fapt, speriați de „Pălăriile roșii“, aleșii vor să-i paseze înapoi statului această responsabilitate care le-a fost între timp transmisă lor. „Bonnets rouges“ este o mișcare de protest începută în 2013 în Bretania și care vizează tocmai introducerea unei noi taxe pentru camioane, numite de guvern ecotaxă. Prin demonstrații de protest și acțiuni violente, inclusiv distrugerea multor porți de trecere echipate cu sisteme de plată a taxei de autostradă, mișcarea a forțat guvernul Francez să anuleze până acum taxa.

Chiar dacă Alsacia are deja o lege proprie de instituire, peste șase ani, a taxei pe vehiculele de peste 3,5 t pentru transport de marfă, nici aici nu este totul stabilit. Pe de altă parte, organizațiile patronale din transportul rutier de marfă încep să pregătească arme legale împotriva acestui demers, bazându-se pe lacunele din lege, cum ar fi discriminarea făcută prin aceea că unele camioane – cele pentru evenimente sau din transportul public – sunt scutite de taxă.

Articole similare

Ad