Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Climatul favorabil de angajare se va menține în România în trimestrul următor

Angajatorii români anticipează o activitate de angajare favorabilă pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2021, potrivit celui mai recent studiu1 ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă derulat pe un eșantion de 554 de angajatori români, parte dintr-un panel de peste peste 45,000 de angajatori din 43 de țări și teritorii.

Creșteri ale numărului total de angajați sunt așteptate în majoritatea sectoarelor de activitate din România. În trimestrul următor, cel mai puternic ritm de angajare este anticipat în sectoarele Servicii financiare și de afaceri (+ 23%) și Industrie prelucrătoare (+21%). Cu toate acestea, cea mai slabă piață a muncii este preconizată de angajatorii din sectorul Construcții, care raportează o Previziune Netă de Angajare de -3%, arată sursa citată.

Rezultatele sondajului pentru trimestrul III/2021 sunt de natură să reflecte impactul situației de urgență globale generată de pandemia COVID-19. Având în vedere că 26% dintre angajatori prognozează o creștere a numărului total de angajări, 7% prevăd o scădere și 64% nu așteaptă nicio modificare, Perspectiva Netă de Angajare rezultată este de +19%.

Angajatorii din toate cele patru categorii de organizații, clasificate după dimensiunea organizației, anticipează creșteri de personal în trimestrul următor. Cel mai puternic climat de angajare cu o Previziune de +20%, este preconizat de angajatorii din organizațiile de dimensiuni mari, în timp ce angajatori din micro-organizații anticipează cea mai slabă activitate de angajare, cu o Previziune Netă de Angajare care se situează la +5%.

În timp ce angajatorii rămân optimiști privind planurile lor de angajare, mai multe companii ca niciodată raportează dificultăți în ocuparea posturilor vacante. Date recente ale celui mai recent sondaj ManpowerGroup privind Deficitul de Talente2 arată că deficitul de talente la nivel mondial a atins un nivel istoric în ultimii 15 ani, peste 8 din 10 angajatori români (86%) raportând dificultăți în ocuparea pozițiilor vacante (comparativ cu 69% la nivel global). Primele 4 roluri pe care angajatorii le consideră cel mai greu de ocupat se regăsesc în domeniile Industrie prelucrătoare / Producție (48%), Operațiuni / Logistică (25%), Vânzări și Marketing (9%) și IT / Date (7%).

Aproape 7 din10 angajatori (69%) raportează la nivel global dificultăți privind angajarea, fiind raportat cel mai acut deficit de talente, de când ManpowerGroup a lansat acest sondaj privind Deficitul de Talente, în 2006. Angajatorii europeni se confruntă cu cele mai multe dificulțăți în ocuparea pozițiilor vacante, Franța (88%), România (86%), Italia (85%), Elveția (83%), Belgia (83%) și Turcia (83%). Angajatorii apreciază tot mai mult lucrătorii și liderii cu abilitățile relevante, în special în perioadele de dezvoltare rapidă și incertitudine. Datele sondajului arată că abilitățile soft cele mai căutate în România sunt: reziliența, toleranța la stres și adaptabilitatea (60%), responsabilitatea, fiabilitatea, disciplina (57%), luarea inițiativei (51%), raționamentul, rezolvarea problemelor (47%) , și leadership și influență socială (40%).

Articole similare

Ad