Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

La 5 ani după ce britanicii au votat pentru Brexit, majoritatea europenilor i-ar primi înapoi

La 5 ani după ce în Regatul Unit s-a votat pentru a ieşirea din Uniunea Europeană, majoritatea cetăţenilor UE spun că i-ar primi pe britanici înapoi dacă se hotărăsc să revină, potrivit unui sondaj realizat pentru Euronews de Redfield & Wilton Strategies. Acelaşi sondaj a arătat faptul că mulți europeni urmăresc cu atenție cum se descurcă Marea Britanie în afara blocului comunitar și ar fi dispuși să ia în considerare ieșirea propriei națiuni din UE dacă aceasta se va descurca mai bine de una singură.

Pe 23 iunie 2021 s-au împlinit 5 ani de când Marea Britanie a organizat un referendum privind aderarea la UE, în care 51,9% au votat să plece. Votul a zguduit politica britanică și europeană până la esență și a fost urmat de ani de negocieri istovitoare între Bruxelles și Londra. Apoi, pe 24 decembrie 2020, la ora unsprezece, s-a ajuns la un acord privind Brexit-ul, dar întreg procesul este departe de a fi terminat. A început cu blocaje în porturi și reținerea cetățenilor UE de către autoritățile britanice din cauza confuziei cu privire la vize. Șase luni mai târziu, Bruxelles-ul și Londra negociază dur drepturile de pescuit și Protocolul privind Irlanda de Nord. Poate că acest lucru explică de ce europenii nu sunt, deocamdată, dornici să o ia pe urmele Regatului Unit și să „divorțeze” de UE.

Potrivit sondajului Redfield & Wilton, în Franța, Germania, Italia și Spania s-a constatat că majoritatea celor 1.500 de respondenți chestionați în fiecare dintre cele patru țări ar vota pentru ca țara lor să rămână stat membru dacă ar avea loc un referendum in viitorul apropiat. Spaniolii au fost cei mai fermi, 84% dintre aceștia susținând această opinie.

De asemenea, politicienii eurosceptici din toată Europa și-au abandonat mai mult sau mai puțin angajamentul de a organiza un referendum similar. Chiar și Marine Le Pen, liderul extremei drepte franceze Rassemblement National, care a susținut un „Frexit” în timpul campaniei sale prezidențiale din 2017, şi-a schimbat opinia la timp pentru alegerile prezidențiale de anul viitor.

Totuşi, cei mai mulţi dintre europenii chestionați așteaptă să vadă cum se va finaliza Brexit-ul. Astfel, în cazul în care Marea Britanie și economia sa se află într-o stare bună peste 5 ani, jumătate dintre respondenții italieni, spre exemplu, au spus că ar fi mai probabil să sprijine părăsirea Uniunii. Majoritatea respondenților francezi și germani au susținut, de asemenea, această opinie, în timp ce spaniolii au avut păreri împărțite.

Dacă Marea Britanie se va răzgândi cu privire la Brexit, majoritatea europenilor i-ar întâmpina înapoi în UE. Perspectiva pare însă extrem de puțin probabilă. Un sondaj YouGov din martie 2021 a constatat că doar 35% dintre britanici au o viziune foarte sau oarecum favorabilă asupra UE, în timp ce 50% au o opinie foarte sau oarecum nefavorabilă. Un alt sondaj publicat cu o lună mai devreme a constatat că, deși în retrospectivă, 50% dintre britanici ar vota acum pentru a rămâne în bloc, ei sunt mai mult sau mai puțin împărțiți între aderarea la UE cu 42% de voturi pentru și 40% împotrivă.

Referendumul din 2016 a zguduit politica britanică, a dus la lupte pentru Brexit și la schimbări de conducere atât în partidul conservator, aflat la guvernare, cât și în principalul partid laburist de opoziție. Între timp, rândurile liberal-democraților anti-Brexit au fost decimate cu un an înainte de referendum și partidul centrist nu a reușit până acum să recâștige niciun impuls, în ciuda mai multor schimbări de conducere.

În Scoția, unde majoritatea a votat pentru a rămâne în UE, referendumul a reînnoit cererea de independență, pe care cei mai mulţi europeni o susțin, potrivit sondajului Euronews/Redfield & Wilton. Astfel, majoritățile din Spania, Germania și Italia au declarat că vor sprijini cererea independentă a Scoției de aderare la UE. Tabăra „independentistă” a Scoției a pierdut referendumul din 2014 cu o marjă de 10%, iar sondajele recente sugerează că vor fi din nou înfrânți, în condiţiile în care 53% dintre scoțienii chestionați de YouGov au respins independența.

Sondajul Redfield & Wilton Strategies a fost realizat pe un eşantion de câte 1.500 de persoane din Franța, Germania, Italia și Spania, în perioada 7-8 iunie 2021. Redfield și Wilton Strategies este un partener strategic de cercetare al Euronews şi realizează sondaje în numele acestuia pe piețele europene.

Articole similare

Ad