Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Acord european cu privire la noile norme de protejare a victimelor accidentelor rutiere

Parlamentul European (PE) și Consiliul au ajuns la un acord provizoriu cu privire la normele de asigurare auto, oferind mai multă protecție, transparență și o cooperare mai uniformă pe întreg teritoriul UE. Normele modificate vor proteja mai bine persoanele rănite atunci când apar accidente în orice stat membru al UE, inclusiv victimele domestice ale unui accident cauzat de un șofer din alt stat UE.

Victimele accidentelor vor fi, de asemenea, protejate în cazul în care societatea de asigurări a unei părți responsabile intră în faliment, deoarece noile norme impun organismelor naționale de compensare să suporte costurile care decurg din astfel de cazuri.

Normele armonizează sumele minime de acoperire în întreaga UE:

  • Pentru vătămări corporale: 6.070.000 euro/ accident sau 1.220.000 euro/parte rănită;
  • Pentru daune materiale: 1.220.000 euro/accident.

Pentru a combate conducerea fără asigurare obligatorie de răspundere civilă, directiva modificată permite verificarea transfrontalieră a asigurărilor vehiculelor. Cu toate acestea, astfel de controale ar trebui să fie nediscriminatorii ca parte a controalelor periodice și să nu impună oprirea vehiculului.

Acordul introduce utilizarea obligatorie a unei declarații unice privind istoricul revendicărilor și obligații de a informa cetățenii despre cum pot solicita despăgubiri. În plus, furnizorii de servicii de asigurare vor trebui să servească în egală măsură toți cetățenii UE, acceptând declarațiile din istoricul daunelor din alt stat membru ca fiind egale cu o declarație internă și să aplice orice reduceri bazate pe aceasta (cum ar fi reducerile „bonus-malus”). Cetățenii vor putea compara prețurile, tarifele și acoperirea oferită de diferiți furnizori mai ușor datorită noilor instrumente gratuite și independente de comparare a prețurilor.

Prezentul Acord nu se aplică bicicletelor electrice, sporturilor cu motor și vehiculelor non-rutiere. Acesta trebuie aprobat oficial de PE și Consiliu, după care directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE. Noile reguli se vor aplica la 24 de luni de la intrarea în vigoare.

Articole similare

Ad