Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Canalul Suez anunță venituri record, în ciuda blocajului provocat de Ever Given

Autoritatea Canalului Suez a anunţat venituri de 5,84 miliarde dolari pentru exercițiul financiar 2020-2021. Suma este cu 2,2% mai mare faţă de cea din anul anterior și reprezintă un record atins în ciuda faptului că timp de şase zile canalul a fost blocat din cauza eşuării portcontainerului Ever Given.  

„Preşedintele Autorităţii Canalului Suez, amiralul Osama Rabie, a subliniat că, în pofida diverselor provocări care au avut loc recent, au fost înregistrate cele mai mari venituri anuale din istoria canalului, de 5,84 miliarde dolari, în anul fiscal 2020/2021“, se menţionează într-un comunicat al autorităţii egiptene citat de agenţia EFE.

În anul fiscal 2019/2020 veniturile au totalizat 5,72 miliarde dolari, o diferenţă în minus de 124,3 milioane dolari comparativ cu actualul exerciţiu financiar, se precizează în comunicat. Totodată, autoritatea a semnalat că veniturile canalului în primul semestru din 2021 s-au ridicat la circa trei miliarde dolari, faţă de 2,76 miliarde dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce reprezintă o creştere de 8,6%.

În primul semestru din 2021, stimulentele şi discounturile oferite au avut un rol esenţial pentru a obţine o majorare semnificativă în ceea ce priveşte cifrele privind tranzitul navelor Gas Natural Lichefiat, portcontainerelor şi navelor de transport vehicule”, printre altele, a semnalat Rabie.

Preşedintele autorităţii nu a făcut însă referire în comunicat la blocajul de şase zile provocat de portcontainerul Ever Given, care a eşuat în martie şi a ridicat ancora săptămâna aceasta, după mai bine de trei luni de imobilizare, ca urmare a faptului că autorităţile egiptene şi proprietarul navei au ajuns la un acord confidenţial. Blocajul canalului a produs pierderi cuprinse între 72 şi 90 milioane dolari, în şase zile, conform Autorităţii, care la început a cerut despăgubiri de 916 milioane dolari (circa 772 milioane euro) şi care, în final, a acceptat să coboare suma la 550 milioane (463 milioane euro), ca urmare a pagubelor şi prejudiciilor provocate.

Articole similare

Ad