Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Marea Britanie dorește să interzică camioanele pe diesel și benzină din 2040

Marea Britanie vrea să interzică vânzarea camioanelor diesel și benzină până cel târziu în 2040. Măsura face parte dintr-un proiect guvernamental de reducere semnificativă a emisiilor din trafic. Scopul este de a atinge zero emisii până în 2050. În acest scop, vânzarea de vehicule cu o greutate de 3,5 până la 26 t urmează să fie interzisă din 2035 și vânzarea camioanelor mai grele până în 2040 cel târziu, așa cum a anunțat miercuri Ministerul Transporturilor la Londra. Primul ministru, Boris Johnson, anunțase deja în noiembrie 2020 interzicerea vânzării de mașini clasice diesel și pe benzină din 2030.

Decarbonizarea nu este doar un proces tehnocratic, a declarat ministrul Transporturilor Grant Shapps. Mai degrabă, este vorba despre contribuția la calitatea vieții și la o economie modernă. „Vom continua să zburăm în vacanță, dar cu aeronave mai eficiente și cu combustibil durabil. Vom continua să conducem, dar din ce în ce mai mult în mașinile cu emisii zero.”

Companiile de transport au acum „încredere și claritate în ceea ce privește pașii pe care trebuie să-i facă pe drumul către zero net”, declară liderul asociației de transport Logistics UK. Pe de altă parte, Asociația Royal Haulage a fost critică, purtătorul de cuvânt declarând că „aceste camioane alternative nu există încă. Nu știm când vor fi pe piață și nu este clar cum va arăta tranziția de la diesel la electric”. Multe companii se tem de costuri ridicate pentru vehiculele noi, în timp ce valoarea de revânzare a camioanelor actuale se prăbușește.

Marea Britanie găzduiește conferința mondială privind clima COP26 în noiembrie la Glasgow, Scoția. Reuniunea este văzută ca o etapă importantă în atingerea acordurilor privind punerea în aplicare concretă a Acordului de la Paris. 

Articole similare

Ad