Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Spania pregătește o lege și mai dură de sancționare a rău platnicilor

FENADISMER (Federația Națională a Asociațiilor de Transport din Spania) pregătește în fiecare lună, din iulie 2012 încoace, un Observator Permanent despre întârzierile de plată din transportul rutier din această țară, iar documentul pentru iunie arată că expeditorii și intermediarii care angajează transportatori continuă să nu respecte termenele legale de cel mult 30 de zile de la data efectuării serviciului, cu posibilitate de extindere până la 60 de zile dacă părțile stabilesc asta în scris. Și tocmai de aceea este nevoie ca Parlamentul să adopte o lege pe care tocmai o are acum în dezbatere, care să-i sancționeze pe cei care se dovedesc rău platnici în mod repetat.

În ultima lună, conform acestui raport, temenele de plată din transport au crescut până la o medie de 87 de zile, față de 84 în mai 2021, iar 73% dintre clienții transportatorilor depășesc termenele stabilite, din care 48% au plătit în mai mult de 90 de zile și 22% au plătit chiar mai târziu de șase luni, ceea ce, după aprobarea Legii întârzierii la plată, ar urma să se sancționeze cu amenzi de până la 30.000 de euro în caz de recidivă. Mai ales că în acest timp transportatorii trebuie să achite până la jumătate din TVA de 21%, fără să fie siguri că vor primi până la urmă banii eferenți acelor facturi.

În cei aproape 10 ani de studiere a evoluției termenelor de plată din transportul rutier, s-a observat în fiecare lună că expeditorii, operatori logistici și intermediarii nu respectă, sistematic, termenele limită și că le impun condiții abuzive transportatorilor.

Iar după apariția Covid-19 s-a constatat o creștere a acestor termene.

În iunie 2021, mijloacele de plată folosite au fost transferul bancar (45% din cazuri), confirmarea (39%) și biletul la ordin (16%).

De la noua lege nu se așteaptă să fie aprobată mai devreme de toamna acestui an. Ea aduce, în plus față de sancțiunile de până la 6.000 de euro, deja incluse în Legea Transportului Rutier, o sancțiuni de 30.000 de euro pentru cei care întârzie în mod repetat plata și afectează astfel capacitatea financiară a creditorului timp de mai mult de 120 de zile.

Articole similare

Ad