Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transportul nu este eligibil pentru ajutor de stat în unele comunități din Spania

FENADISMER (Federația Națională a Asociațiilor de Transport din Spania) consideră incoerent faptul că, deși Guvernul Spaniei a permis în sfârșit ca în Comunitățile Autonome transportatorii rutieri de mărfuri să fie incluși pe lista firmelor ce pot obține sprijin pentru că și-au redus activitatea în 2020 din cauza crizei Covid-19 (suma totală disponibilă în această țară fiind de șapte miliarde de euro), există și guverne locale care continuă să-i excludă. Comunitatea din Madrid inițial i-a exclus, apoi a rectificat și i-a considerat eligibili, de la 1 iulie 2021, dar Catalonia, Valencia și Andaluzia încă nu fac asta.

Guvernul a decis în martie 2020 să acorde acest sprijin în valoare totală de șapte miliarde de euro pentru a ajuta diverse sectoare economice să facă față consecințelor economice ale crizei Covid-19, dar aplicarea a fost dificilă din cauza cerințelor impuse pentru înscriere și din cauza lipsei de coordonare dintre regiuni.

FENADISMER a denunțat încă de la început excluderea transportului rutier de la acest sprijin, în ciuda faptului că a fost un sector de activitate atât de important mai ales în pandemie și că multe firme au îndeplinit condițiile de calificare, în special pe aceea că și-au redus activitatea cu peste 30% în 2020 – mai ales firmele care oferă transport pentru sectoare afectate puternic de închiderea sau reducerea producției. În urma criticilor primite, Guvernul a fost obligat să modifice baza de acordare a acestui ajutor, permițându-le Comunităților Autonome să extindă lista domeniilor economice vizate.

Însă ele au adoptat poziții diferite în ceea ce privește includerea sau nu a transporturilor rutiere de mărfuri pe lista domeniilor eligibile, ceea ce denotă lipsa de interes față de acest sector.

Oricum aplicarea pentru sprijin de stat nu este ușoară din cauza cerințelor și obstacolelor stabilite. Potrivit unui sondaj recent realizat de Asociația Lucrătorilor Independenți UATAE, 70% dintre lucrătorii independenți și IMM-uri nu au reușit încă să înceapă procedurile de solicitare a ajutorului, iar cei care au putut să-l acceseze sunt foarte nemulțumiți de diversele portaluri web disponibile pentru a accesa ajutorul. 30% nu sunt deloc mulțumiți de cum decurge procedura, iar 87% nu au primit încă nicio formă de ajutor solicitat.

Articole similare

Ad