Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Producţia mondială de petrol va creşte, pentru a ţine prețurile sub control

Națiunile producătoare de petrol au fost de acord să își mărească producția, cu scopul de a reduce prețurile și implicit presiunea asupra economiei mondiale. Astfel, Cartelul OPEC și parteneri precum Rusia au anunţat că vor crește oferta din august 2021, după ce prețurile au urcat la maximele din urmă cu doi ani și jumătate. Astfel, vorbim de un nivel al prețului țițeiului nerafinat de aproape 74 de dolari pe baril, în creştere cu 43% pe parcursul 2021.

Anul trecut, OPEC și partenerii săi au redus producția cu un record de 10 milioane de barili pe zi (bpd), pe fondul unei scăderi a cererii provocată de pandemie și a prăbușirii prețurilor. Iar în 2021 prețul petrolului a crescut pe măsură ce economiile s-au redeschis, contribuind la creșterea inflației în unele țări și amenințând înfrânarea redresării globale.

În cadrul noului acord, OPEC și partenerii săi au convenit să mărească oferta cu încă două milioane de barili pe zi din august până în decembrie 2021, pentru a ajuta la stabilizarea pieței. Cote mai mari de producție au fost, de asemenea, convenite pentru mai mulți membri începând din mai 2022, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Rusia, Kuweit și Irak.

Cartelul a spus că va elimina treptat, până în septembrie 2022, reducerile producției de petrol care au fost implementate anul trecut.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat pentru postul public de televiziune Rossia 24 că membrii au fost „constructivi” și au găsit „consens”. „Pandemia nu este încă depășită, dar vedem că, datorită vaccinării din întreaga lume, cererea pentru producția noastră se recuperează, la fel ca și utilizarea mașinilor și a avioanelor. Prin urmare, este foarte important pentru noi să ne îndeplinim responsabilitățile și să permitem redresarea economiei mondiale”, a declarat Novak.

Articole similare

Ad