Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

După ce lucrările Grupului de lucru pe diurnă s-au blocat, controalele ANAF continuă

Controalele ANAF pe diurnă continuă cel puţin cu acelaşi zel, iar pentru transportatori nu se întrevede deocamdată nicio soluţie, mai ales că lucrările Grupului de lucru constituit la Ministerul Finanţelor Publice la iniţiativa fostului ministru Nazare s-au blocat.

În aceste condiţii, asociaţiile patronale din transporturi au trimis o scrisoare deschisă primului ministru Florin Cîţu – care este în prezent şi ministru interimar al Finanţelor – pentru a-i solicita implicarea în problema reîncadrării diurnelor acordate şoferilor de transport internaţional.

APTE 2002, Apulum, ARTRI, ATM Bucovina, COTAR, FORT şi UNTRR solicită primului ministru stabilirea unei întâlniri de urgenţă în termen de cel mult 15 zile, pentru discutarea problemei diurnei în transporturi, care a creat o stare de totală nesiguranţă a mediului de afaceri din acest domeniu. Sunt deja peste 200 de companii de transport în curs de control sau cu decizii de impunere fiscală încheiate, unele deja contestate cu succes în instanță de către firmele de transport, câteva pierdute, altele ajunse în faza de contestație la ANAF etc.

„Patronatele din transporturile rutiere au solicitat în nenumărate rânduri în cadrul grupului de lucru elaborarea și publicarea unei Note de orientare/Note de bune practici care să clarifice care sunt situațiile în care diurna plătită de firmele de transport rutier internațional conducătorilor auto nu face subiectul reîncadrării ca venituri de tip salarial, și, de asemenea, situațiile în care poate face acest subiect. În schimb, experții Finanțelor și ANAF nu au adus nicio explicație în acest sens și nici nu au răspuns întrebărilor industriei. Singura intenție și propunere evidentă a fost modificarea legislației cu reducerea pragului de neimpozitare a diurnei pe viitor. Vă rugăm așadar să găsiți o soluție de stopare a acestor controale chiar dacă vine sub forma unei amnistii fiscale, termen cu care industria transporturilor nu este tocmai împăcată, pentru că transportatorii nu au comis nicio ilegalitate, ci au respectat reglementările fiscale în vigoare în România”, se arată în scrisoarea deschisă a patronatelor unite din transporturi.

Reamintim faptul că firmele de transport româneşti au avut o contribuţie la exportul de servicii al României de 5,53 de miliarde de euro în 2020, ceea ce reprezintă nu mai puţin de un sfert din totalul exportului de servicii al ţării. De asemenea, industria de transport rutier de mărfuri a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de peste 11 miliarde de euro şi deţine aproximativ 350.000 de angajaţi (şoferi profesionişti, personal auxiliar), pentru care au fost achitate venituri (salarii, diurne, bonusuri, contribuţii sociale) în valoare de 4 miliarde de euro.

Articole similare

Ad