Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

BGL și ELVIS avertizează în legătură cu transferul neglijent de date telematice

Asociația germană de transport și logistică BGL și casa de expediții ELVIS le atrag atenția expeditorilor și transportatorilor asupra faptului că transmițând neglijent către terți informații obținute de la sistemele telematice se expun riscului de a primi amenzi pentru încălcarea GDPR – deoarece datele telematice sunt date personale în sensul GDPR, referindu-se la o persoană identificată sau care poate fi identificată (șoferul camionului).

BGL și ELVIS au remarcat că în ultimele săptămâni firmele de transport și expediții au trimis pe burse mai multe solicitări decât de obicei referitoare la datele despre îndeplinirea comenzilor, furnizate de sistemele lor telematice. Operatorul bursei și clientul ar trebui să poată accesa aceste date pentru a optimiza procesarea comenzii, dar Centrul de Competență Juridică al BGL (KomRe) și ELVIS, analizând situația prin prisma reglementărilor în viitoare, au ajuns la concluzia că transferul nereglementat de date telematice către terți ar trebui respins și că firmele care fac asta nu ar trebui să fie excluse sau dezavantajate (de) pe burse sau (de) la licitații. Și nici șoferii care nu își dau acordul să le fie transmise datele nu trebuie să aibă de suferit.

În Germania protecția datelor cu caracter personal este foarte importantă, transferul acestora este reglementat strict, iar manipularea neglijentă a transferului lor către terți, care are loc adesea, trebuie pus sub semnul întrebării. Acest transfer necesită în general consimțământul șoferului, iar pentru obținerea lui trebuie oferite informații suplimentare despre tipul, domeniul de aplicare și scopul datelor colectate, precum și trebuie să existe posibilitatea ca datele să fie șterse la cererea lui. Dacă există incertitudini, angajatul nu poate consimți la prelucrarea datelor.

Și angajatorul șoferului trebuie să fie prudent, deoarece informațiile incorecte sau insuficiente ar putea duce la o reclamație din partea angajatului către o autoritate de supraveghere sau la cereri de despăgubire. Amenzile mai mari de 200 de euro sunt înscrise în Registrul Central al Comerțului și dacă se repetă pot duce la pierderea licenței de transport.

Deci cel mai sigur este ca transportatorii și expeditorii să solicite de la burse dovezi și garanții privind protecția datelor personale dacă acestea din urmă doresc să facă schimb de informații, dar și transparență legată de desemnarea personalelor responsabile cu protecția datelor și asigurări că toate etapele de lucru sunt efectuate în scris de către acestea și certificate cu detalii ale numelor lor complete și adreselor lor. Transportatorul sau expeditorul pot pune apoi la dispoziția șoferilor aceste informații și abia atunci poate fi aprobată transmiterea de date personale.

Articole similare

Ad